САЩ вадят 700 милиарда долара срещу кризата

Министерството на финансите на САЩ късно в събота разкри детайли от плавителствения безпрецедентен план на стойност 700 милиарда долара за избавяне на американския финансов сектор от затрудненията, предаде Франс прес.

"Министерството на финансите внесе в Конгреса закон, изискващ пълномощия за придобиване на проблемни активи от финансови институции, за да се осигури стабилност на пазара и да се защитят американските семейства и икономиката на САЩ", се казва в изявление на министерството.

Разкривайки подробности от плана, който администрацията на президента Джордж Буш изпрати на лидерите на Конгреса късно в петък, министерството заяви, че иска "пълномощия да пусне до 700 милиарда долара в ценни книжа, за да финансира придобиването на проблемните активи".

Съобщението уточнява, че планът предлага придобиването на жилищни и търговски, свързани с ипотека активи, които може да включват ипотечни ценни книжа и цели заеми.

Съгласно плана, от събота следобед министърът на финансите Хенри Паулсън ще има правото, след консултации с ръководителя на Федералния резерв Бен Бернанке, "да придобива други активи, ако се прецени, че те са необходими за ефективното стабилизиране на финансовите пазари".

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини