MicroSD - новият физически носител на музика

На 22 септември SanDisk представи новия физически музикален носител slotMusic, за който се предполага, че ще измести компакт дисковете в звукозаписната индустрия.

Казано накратко, това е гигабайтова MicroSD памет, на която е записана музика въе формат MP3 с високо качеств (с битрейт 320 килобита в секунда). Технически - нищо ново.

Освен музика на новия носител ще се намират и допълнителни материали –текстове на песните, изображения и видеоклипове. За щастие, свои неща на slotMusic ще могат да записват и потребителите.

Новият slotMusic има няколко силни страни, в сравнение с другите появяващи се непрекъснато нови носители на данни.

На първо място – той има подкрепата на четирите най-големи звукозаписни лейбъли: EMI Music, SONY BMG, Universal Music Group и Warner Music Group. Те са приели да не защитават срещу копиране материалите на slotMusic и да не ограничават слушането до определен клас устройства с технологията за управление на цифровите права на потребителите (DRM). Това е голяма победа за цялата индустрия и за slotMusic, тъй като прилагането на DRM до нищо добро не е довело досега.

За новия носител не са необходими никакви специални устройства, за разлика от Blu-ray или вече отхвърления Toshiba HD DVD. SanDisk използват факта че повечето съвременни плеъри и мобилни телефони са снабдени със слот за microSD. Връзката към компютър се осъществява през USB – slotMusic има USB като обикновена флашка.

Най-голямо бъдеще очаква slotMusic при мобилните телефони. Както се отбелязва в прессъобщението, през 2008 год ще бъдат пуснати над 1,2 милиарда мобилни телефони, голяма част от които имат слот MicroSD, следователно поддържат slotMusic. Това многократно надхвърля броя на новите плеъри.

И накрая – slotMusic е многоплатформен носител - Mac и Linux отдавна разпознават устройството.
И накрая – големите американски търговски мрежи вече приеха да продават slotMusic. Той ще се появи скоро в Best Buy и Wal-Mart, впоследствие и в Европа.

Има коментари, че SanDisk стъпва по тънък лед, а потребителите се отнасят с недоверие към новите носители. В известен смисъл slotMusic е крачка назад, тъй като голяма част от музиката се разпространява чрез интернет.

Собствениците на iPod купуват всичко необходимо от iTunes или свалят музика от други места и идеята за слот в плеъра може би ще им изглежда ако не дива, то поне старомодна.

Все още не е известна цената на новия носител и цената му с музиката. Предполага се, че самата карта slotMusic ще е евтина.
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини