Къде отива информацията от старите ни телефони?

Този, който е решил да се избави от своя стар мобилен телефон, на практика няма как да изтрие цялата информация в него.

А тъй като повечето хора дори не знаят как да защитят своята лична и корпоративна информация, то това става златна мина за мошениците.

Преди три години Греъм Клементс, изпълнителен директор на британския клон на японската транснационална компания „Исида", решил да се отърве от телефона си BlackBerry и го предал в IT отдела.

Оттам той бил предаден на друга компания, а след това - продаден. В същото време в паметта на устройството са останали съхранени бизнес планове, данни за клиенти, информация за компанията и други сведения за семейството на Клементс.

Точно на него обаче му провървяло, защото телефонът му в крайна сметка попаднал в ръцете на изследователи, които взели още 161 устройства, за да установят колко и каква информация е останала в тях.

По този начин от данните в един телефонен апарат, чийто бивш собственик е от Австралия, била открита информация за бизнеса му, широк списък от контакти, а също и кореспондецията му с жена, с която е имал тайна любовна връзка.

За разлика от персоналния компютър, който има отворена архитектура, мобилният телефон е „затворена книга".

„На нас ни отне година, за да се договорим с Nokia да може да получаваме информация, която да изчиства телефоните", разказва Джон Годфри, директор на компания, занимаваща се с използването на телефони.

„С всеки производител трябва да се договаряме поотделно", добавя той.

Много малка част от хората се опитват да защитят информацията в своите телефони и компютри, когато ги загубят или в случай на кражба.

През последните години се появиха много нови устройства, способни да съхраняват огромно количество информация. А за в бъдеще се предвижда мобилният телефон да се превърне и в универсално платежно устройство.

Според Годфри гражданите трябва да бъдат предупредени за опасността да съхраняват лична информация в телефоните си.

Изследователите са установили, че само 7% от информацията в телефона е нужна, за да се разбере кой е бил неговият собственик. 27% от джобните компютри съдържали важна информация за фирмата, а 16% - лични данни.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини