Кофеинът премахва болката

Изследнания на учени от японския Национален институт по физиология доказаха, че кофеинът представлява ефективно болкоуспокояващо средство. За това съобщава вестник Mainichi Shimbun.

Групата от изследователи с ръководител Йосихиро Кубо използвала за експеримента слаб воден разтвор на кофеин (по-малко от 2гр. на литър).Оказало се, че дори такава концентрация е достатъчна за блокиране на белтъка TRPA1, който е основен рецептор на болката в периферните нерви.

Известно е, че острият вкус на горцичата и чесъна се възприемат благодарение на TRPA1, а не на вкусовите рецептори.Така че японските учени стимулирали TRPA1 с горчица, а след това се опитали да блокират реакцията на белтъка чрез кофеин. Резултатите от експеримента се оказали убедителни.


Според проф Кубо, кофеинът успешно се справя с пулсиращата болка, а освен това притежава и редица други неизвестни по-рано свойства. Ученият призанава, че много от въпросите на изследователите са останали без отговор.Обаче за създаването на високоефективен препарат на основата на кофеина все още е рано да се говори.

Отчетът на изследването на японските учени ще бъде публикувано в списанието Proceedings of the National Academy of Sciences.
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини