Японци клонираха мишки замразени преди 16 години

Японски генетици от Центъра за еволюционна биология (Center for Developmental Biology) в Изследователския институт RIKEN в Йокохама под ръководството на специалиста в клонирането на мишки, д-р Терухико Вакаяма (Teruhiko Wakayama), успяха да клонират гризачи, замразени преди 16 години, съобщава Reuters. Използваният от учените метод в бъдеще може да бъде използван за "възкресяването" и на загинали преди хиляди или милиони години видове, като мамутите например.

Вакаяма и колегите му успели да клонират замразените мишки въпреки пръсването на клетките им.

Клонингите били получени с помощта на класически клетъчен ядрен трансфер, при който ядрата на живи яйцеклетки се заменят с ядра от обикновени клетки на клонираното животно. След това с помощта на специфична химическа или електрическа стимулация, се провокира започването на деленето на модифицираната яйцеклетка, подобно на това при оплождането й от сперматозоиди.

"Подобна техника на клетъчен трансфер може да бъде използвана за "възкресяването" на животни или поддържането на ценно геномно разнообразие с помощта на замразени отдавна тъкани, дори без каквато и да е криозащита на клетките", се посочва в коментара на изследването в специализираното издание Proceedings of the National Academy of Sciences.

"Клонирането на животни посредством ядрен трансфер ще даде възможност за запазването на различните изчезващи видове бозайници и др. животни", посочват на свой ред авторите на изследването.

Същевременно, "възкръсването" на изчезнали преди хиляди или милиони години видове, чийто замразени останки са били открити до момента, какъвто е случая с мамутите, към момента е неосъществимо, тъй като липхсват живи клетки от видовете, които да бъдат използвани, а останалият геномен материал е до голяма степен необратимо увреден.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини