Пушачките са склонни към депресия

Пушещите жени са изложени на значително по-висок риск от развитие на депресивно разстройство.
Новината беше съобщена от Science Centric, въз основа на публикация от края октомври 2008 в British Journal of Psychiatry, съобщава БТА.
Учени от университета в Мелбърн и oт Geelоngs Barwon Health са изследвали група от 1043 австралийски жени.
Здравословният им статус е бил проследяван в продължение на десетилетие, като част от проучване за остеопорозата на Geelоng. През тези 10 години на участниците са давани и допълнителни психиатрични тестове. Те са позволили откриването на депресивното разстройство и връзката му с тютюнопушенето. Julie Pasco, ръководител на проучването в рамките на Клиничните и биомедицински науки в Barwon Health подчертава, че акцентът е бил поставен върху това дали жените са пушили или не преди отключването на заболяването. Резултатите са показали, че лицата с депресия имат богата история, свързана с тютюнопушенето.
Вероятността тежките пушачи (тези, които пушат повече от 20 цигари на ден) да развият депресивно разстройство, е два пъти по-голяма в сравнение с непушачите, твърдят от екипа. Анализът от проведеното изследване показва, че при 671 жени не е установено депресивно разстройство. От пушещите 87 жени, 13 (15%) са развили заболяването. При 584 жени-непушачи, само 38 (6,5%) са изпаднали в депресия в рамките на десетилетието. Следователно "жените, които не пушат са изложени на по-слаб риск от поява на заболяването", твърди доцент Pasco. Това означава, че тютюнопушенето вероятно има ключова роля за възникването и развитието на депресивните разстройства при жените. Предходни изследвания също са отчитали връзката му с депресията, но повечето от тях са били за по-къс отрязък от време. Депресията се изразява в понижено настроение, загуба на интереси и на способността за изживяване на радост или удоволствие. Липсва енергия, което води до спад на активността.

Често се наблюдава силна умора след минимално усилие. Възможни са нарушения в концентрацията и вниманието, паметта, липса на увереност, усещане за малоценност, равнодушно и /или песимистично възприемане на бъдещето, чувство за виновност и безполезност, поява на соматични оплаквания, проблеми със съня и апетита.
Изброените симптоми несъмнено се отразяват върху здравето и качеството на живот. Установено е, че тютюнопушенето може да бъде причина за всичко това.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини