Боянка Костова с допинг от Лондон?

Българи са сред заловените с допинг спортисти при мащабната акция на Международния олимпийски комитет и на Световната антидопингова агенция. С положителни проби са щангистите Боянка Костова и Валентин Христов, които се състезават за Азербайджан, съобщи bTV.

Проверката, която ще лиши асеновградчанката и Христов от участие на олимпийските игри в Рио през август, е на базата на техните проби, дадени преди 4 години по време на най-великия спортен форум в Лондон. И Боянка, и Валентин попадат сред 265-те спортисти от цял свят, участвали на олимпиадата през 2012 г., които Международният олимпийски комитет и Международната антидопингова агенция взе решение да тества отново. 23-ма от тях са с положителен резултат за допинг, съобщава британската телевизия BBC, цитирана от bTV.

В Лондон 2012 пробите на Боянка Костова и на Валентин Христов са били отрицателни. Сегашната ситуация е повратна в кариерата, а и в живота на българите. За Христов това значи окончателен край на спортните мечти и наказание доживот. За него това е второ провинение със забранени вещества след 2013 г.

Световната шампионка и трикратна европейска шампионка Боянка Костова бе абсолютен фаворит за олимпийската титла при 58-килограмовите в Рио. Тя спечели златото на първенството на планетата в Хюстън през 2015 г., но в момента е изправена пред 4-годишно лишаване от състезателни права.

Допинг скандалът води и до изваждане на националния отбор на Азербайджан от участие на олимпийските игри в Рио.

Личният треньор на Боянка Костова - Лъчезар Кишкилов коментира преди bTV случая:

"Аз нямам никакъв официалени документ. Чакам Боянка да ми каже за какво става въпрос. Налага се да се отваря втора проба."

Източник: http://btvnovinite.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини