Миряни обвиняват митрополит Николай в канонични и финансови нарушения

Подписка срещу нарушения, направени от Пловдивския митрополит Николай, започнаха миряни на Асеновград. Според тях епархийският им архиерей е извършил редица нарушения на Устава на БПЦ, както и на правила на Вселенските събори.

Християните са изпратили писмо до Негово Светейшество патриарх Неофит и Св. Синод на БПЦ с молба да бъдат разгледани действията на митрополит Николай. Според тях нарушенията са както на финансовата, така и на църковната дисциплина и човешкия морал, съобщи Двери бг. 

В писмото се посочва, че има редица нарушения във финансирането на Духовната семинария в Пловдив, което се осъществява от Бачковския манастир без отчетни документи. Отправя се и обвинение, че са подадени неверни данни до Министерство на образованието за броя на учениците от Пловдивската духовна семинария.

Най-сериозното канонично обвинение на християните от града е порочна практика в епархията, състояща се в „изискването на финансови облаги за раздаване даровете на Светия Дух, засвидетелствано от десетки свещеници и миряни“. Един от инициаторите на подписката посочи и конкретни суми: 5000 лв. за ръкоположение на свещеник в селска енория и 10 000 за въдворяване в градска.

Миряните са възмутени от участието на владиката в предизборна агитация на последните избори, с което „той грубо погазва синодални решения за неутралитет в политическия живот на църквата“, както и от великденската заря, провела се с негово одобрение в Пловдив.

Според миряните от Асеновград владиката уволнява и назначава свещеници и църковнослужители според личните си желания, а не според морлните и професионалните им качества.

В заключение асеновградчани посочват, че управлението на митрополит Николай „има сериозни нарушения по смисъла на Чл. 189 и по-конкретно Чл. 190, т.8 (симония). Заедно с това вярваме, че Пловдивският митрополит Николай нарушава в управлението на епархията ни и Чл. 81 от Устава на БПЦ – БП, както и следните свещени канони и правила на Светата Православна Църква: 29 и 30 правило на св. Апостоли,2 правило на светия четвърти Вселенски събор, 22 правило на светия шести Вселенски събор, 3, 4, 5, 16 и 19 правило на светия седми Вселенски събор“.

До сега в петицията са се подписали над 700 човека.

Тези дни в интернет се появи и контра подписка. В нея не са посочени аргументи в защита на Пловдивския владика, а само: "В подкрепа на митрополит Николай!"

Независимо от липсата на реакция от Негово Светейшество и Св. Синод, миряните от Асеновград се заричат, че ще отстоят докрай правото си да имат изряден владика, който изпълнява съвестно и усърдно своите задължения.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини