Съдът в Белград разреши екстрадицията на Цветан Василев

Висшият съд в Белград е преценил, че искането на българските разследващи за екстрадицията на мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) съдържа необходимите основания за това, съобщи БНР в петък, позовавайки се на свои източници в Сърбия.

Решението обаче е на първа инстанция и адвокатите на банкера вече са го обжалвали пред Апелативния съд в западната ни съседка. Окончателната дума по казуса ще има правосъдният министър, който има правомощията да се произнася по тези казуси в Сърбия.

Цветан Василев е обвинен от българската прокуратура за източването на 206 млн. лв. от "Корпоративна търговска банка", чийто мажоритарен собственик е неговата фирма "Бромак". При поставянето на банката под особен надзор в края на юни м.г. Василев бе във Виена и отказваше да се върне да свидетелства в България заради притеснения за сигурността си.

След като бе обявен за издирване чрез Интерпол, той се предаде на сръбските власти в на 16 септември м.г. Съдът в Белград обаче реши да го остави на свобода, докато се разглежда искането на българската прокуратура за екстрадицията му.

Два дни, след като се предаде в сръбската столица българските власти изпратиха официално искане за екстрадицията му. Междувременно сръбските магистрати го пуснаха от ареста с най-леката мярка за неотклонение – "подписка".

На 6 ноември м.г. пък БНБ отне лиценза на КТБ, която бе поставена под специален надзор през юни същата година. Основният мотив за отнемането на лиценза бе отрицателен капитал на банката от 3.75 млрд. лв. на база на оценките на Deloitte, EY и АФА, които приключиха на 20 октомври 2014 г.

В края на януари зам.-главният прокурор Борислав Сарафов обяви, че очаква сръбските власти да не върнат банкерът в България.

"Процедурата за екстрадицията на Цветан Василев се движи от сръбските власти. Самият факт на забавянето на произнасянето на сръбските власти може би значи, че няма да върнат Василев. Това е моето субективно усещане, което се базира на немалкия срок на забавяне", каза коментира той пред БНТ.

Освен Цветан Василев по делото за източването на 206 милиона лева от КТБ обвинения имат още отстранените изпълнителни директори на банката Илиан Зафиров, Георги Христов, Орлин Русев и Александър Панталеев, шефът на управление "Кредитиране" Георги Зяпков, главната счетоводителка Мария Димова, заместничката й Борислава Тренева-Кючукова, както и бившият подуправител на БНБ Цветан Гунев. Той окончателно бе отстранен от длъжността си заради делото, след което парламентът прекрати пълномощията му.

В средата на октомври м.г. прокуратурата обяви, че разследва Василев и съпругата му Антоанета за пране на пари. Това се случи само две седмици, след като стана ясно, че разследващите в Лихтенщайн и Швейцария също водят подобни производства срещу банкера.

Източник: http://www.mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Дж
    Джамо
    1 0
    17:23, 9 юни 2016
    Можело значи да се случват нещата! Нямам търпение да видя Цветан Василев на подсъдимата скамейка. Надявам се, че ще бъде осъден по всички обвинение, които са му повдигнаите и ще получи максимална присъда!
  • 2
    Ян
    Яница
    1 0
    23:46, 9 юни 2016
    Крайно време беше. Дано приключи вече сагата КТБ.
  • 3
    Па
    Пацо
    0 0
    16:39, 11 юни 2016
    До тук добре. Дано сега успеят да го приберат на топло. Безумие е да се размотава още на свобода след фиаското в КТБ.
  • 4
    Ми
    мими
    0 0
    21:55, 11 юни 2016
    Дано час по-скоро го екстрадират Василев и да бъде изправен пред съда този мошеник и да се разкрие цялата истина за КТБ!
Последни новини