Всяко десето бебе у нас - родено преждевременно

Всяка десето бебе у нас е родено преждевременно. Това е доста висок процент за държава от Европейския съюз, коментират специалисти.

От началото на годината са родени 25 хил. бебета, като 2500 от тях са недоносени.

Има региони, в които процентът на преждевременните раждания достига тревожните 18%. Такива са Бургас и Сливен.

В останалите държави от Европейския съюз процентът на преждевременно родените деца е два пъти по-нисък – 4–5 на сто.

Само в интензивното отделение на неонатологията на УАГБ „Майчин дом“ в София в момента лекарите се борят за живота на 38 недоносени бебета.

Причините за преждевременното раждане са заболявания при майката, твърде ранна или твърде зряла възраст. Но най-често то е провокирано от инфекция, затова редовното проследяване на бременността е изключително важно.

Лекарите съветват бъдещите майки да бъдат особено внимателни през лятото.

"Все пак една жена, която е в напреднала бременност, не е желателно да използва басейни, най-вече джакузи, където има повече възможности да проникнат микроорганизми", обяснява д-р Илия Кютукчиев, акушер-гинеколог в "Майчин дом", пред bTV.

Преждевременно родените деца се нуждаят от специални грижи – не само в неонатологията, но и години след това.

"За тях се грижат много специалисти, имат нужда от рехабилитация, често имат продължителни белодробни проблеми, така че в крайна сметка смятаме, че около края на втората година децата в най-тежко състояние биха могли да се изравнят с връстниците си по развитие“, казва д-р Лиляна Вакрилова от Неонаталогичната клиника в "Майчин дом".

Източник: http://www.dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини