Президентът да съгласува националната позиция с НС, настоя Калфин

Президентът трябва да съгласува националната позиция с парламента, преди да отиде да срещата на НАТО в началото на юли месец. Това мнение по повод идеята да се създаде военно формирования в Черно море изказа бившият социален и външен министър и член на АБВ Ивайло Калфин.

„Не знам какво ще се случи на срещата на НАТО в началото на юли. Според мен президентът трябва да отиде с много ясен мандат и парламентът да го пита с какво ще отиде, за да не излезе пак нещо недоразбрано”, подчерта Калфин.

Неговата оценка на случващото се в последните два дни е, че „това е доста безпомощно и объркано поведение” от страна на държавните лидери и основно на президента. Той, според Ивайло Калфин, си е сменил позицията три пъти за два дни.

По думите му идеята за такова военно формирование е много стара. „Това е турска идея – да се създадат войски под общо командване и те не могат да бъдат с техника на страни извън Черноморския басейн, затова става въпрос за турско-българско-румънска военна част под общо командване”, заяви Калфин.

Той посочи, че румънската страна е дала съгласие преди около десетина години, за разлика от българската: „Ние винаги сме смятали, че няма нужда от такова формирование”, посочи Ивайло Калфин, според когото президентът Плевнелиев сега започва да обсъжда тази тема.

„Една подобна част с общо командване очевидно би била доминирана от турските военноморски сили, които са най-големи в региона. И това до голяма степен би подлежало на двустранните отношения между Русия и Турция, които са много обтегнати”, предупреди още Ивайло Калфин. 

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини