Моряците на САЩ в Япония пак ще могат да пият

Американските военноморски сили вдигат днес временната забрана за употреба на алкохол, наложена на 18 600 техни моряци в Япония, съобщи Ройтерс.

Агенцията цитира високопоставен служител, според когото военните са показали разбиране, че алкохолът води до лошо поведение и може да навреди на отношенията с японското общество.

„Временната забрана нямаше за цел да бъде наказание, нито някога е било планирано да е постоянна - се казва в съобщение на контраадмирал Матю Картър, командващ на военния флот на САЩ в Япония. - Ние въведохме тази пауза за обучение и размисъл за опасностите от злоупотребата с алкохол".

Все пак известно ограничение се запазва. На моряците ще бъде позволено да пият единствено в базите и в частни жилища навън, но не и в барове извън базите.

Забраната за употреба на алкохол беше въведена преди 11 дни. Това стана, след като японската полиция арестува на остров Окинава американски моряк, шофирал в нетрезво състояние и причинил катастрофа с двама ранени.

Арестът дойде тъкмо в период, когато САЩ правеха опити да нормализират отношенията си с Япония след друг инцидент. Цивилен американец, работещ във военна база, беше арестуван като заподозрян за убийство на 20-годишна японка.

Недоволството сред жителите на Окинава против военното присъствие на САЩ там може да попречи на преместването на военновъздушната база към морската пехота "Футенма" към по-малко населена част на острова, пише Ройтерс.

Такъв план е бил договорен през 1995 г., след като изнасилването на японска ученичка от американски военни е разпалило огромни протести.

Губернаторът на Окинава и много местни жители искат морските пехотинци да се махнат от острова. Демонстрацията против американското присъствие, която е планирана за неделя в регионалната столица Наха, би могла да привлече хиляди участници.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини