Проект за "предсказване" на свлачища разработва Областната управа в Смолян

Днес се проведе обучителна среща по проект “Модел за оценка на риска от свлачища и за превенция и намаляване на последиците от бедствия” по Европейска програма „Финансов механизъм за гражданска защита”.

Ръководителят на проекта LANDSLIDE от страна на Областна администрация Смолян, инж. Момчил Караиванов отбеляза, че свлачищните процеси са един от големите проблеми на нашата територия- за инфраструктурата и реални заплахи. “Включихме се в този проект, за да имаме възможност да проучим опита и моделите, които биха могли да помогнат най-вече при прогнозиране на тези събития”, оясни Караиванов.

Към момента са изградени точки за набиране на метеорологична информация, която се подава към общата система и се сравнява с данните, добити и изследвани от лицензирана лаборатория, от които да се направи модел за предварителни прогнози. Целта е този модел да работи достатъчно добри и в реални условия, след което ще бъде предоставен на общините в област Смолян и РД ПБЗН-Смолян, като звено имащо отношение. Идеята е, на база на италианската практика и експертиза, давайки входна информация, касаеща почвени и метеорологични характеристики, да се прогнозира вероятността от активиране и обема на свлачищата, обясни още Караиванов.

Инж. Радка Тунева-Янчевска представи целите и планираните дейности, сподели резултатите от извършените дейности към настоящия момент, като каза: „В своята същност, проектът е свързан с възможности за предсказване на опасности от свлачищни дейности. В рамките на този проект се разработва и специфичен софтуер, чиято основна функция е да изчислява на базата на метеорологични данни, събрани от дейностите по проекта и в рамките на инсталациите, които са поставени на покривите на сградите. Събират се данни за метеорологичните условия и също така за количеството на подпочвената влага. Тези параметри имат отношение към възможността за възникване на опасност от свлачищни процеси. Този софтуер е адаптиран за всички тестови територии, които са включени в рамките на проекта, като една от тях е свлачището в района на Смолянски езера”.

 Водещата организация е Университет Камерино, Италия. Партньорите са: Областна админинстрация-Смолян; БАН-Инситут за информационни и комуникационни технологии; Провинция Анкона, Италия; Астрономическа обсерватория-Атина, Гърция; област Белско Бяла, Полша. 

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини