Искат НС да декларира отказ от военни действия срещу Русия

Инициативен комитет е внесъл проект за декларация на Народното събрание за отказ от военни действия между България и Руската федерация.

Това обяви пред журналисти в парламента независимият депутат Велизар Енчев. 

Декларацията е по инициатива на Съюз на патриотичните сили "Защита", възпитаниците на Националния военен университет "Васил Левски", Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Общобългарски комитет "Васил Левски", Асоциация на военните разузнавачи, Съюз на парашутистите, Национално движение Русофили, Национална асоциация Сигурност и Асоциация на разузнавачите от запаса, отбеляза БТА.

В документа, прочетен от председателя на Общобългарския комитет "Васил Левски" Васил Василев, се посочва, че територията, въздушното пространство и териториалните води на България няма да бъдат използвани за извършване на враждебни действия или въоръжени акции срещу територията на Руската федерация, както и срещу руски самолети, кораби и други обекти, намиращи се извън българските сухоземни, въздушни и морски граници.

Ангажиментът се очаква да се спазва от страна на България, докато Русия не предприемеили не обяви, че предприема такива действия срещу нас. 

Според вносителя това ще даде възможност на страната ни да се утвърди като важен стабилизиращ и миротворчески фактор в случай на повишаване на международното напрежение, особено в Черноморския регион и на Балканите.

БСП пък поиска премиерът Борисов и негови министри да говорят пред парламента по темата за 4-странна флотилия в Черно море. 

Русия днес отбелязва с възпоменателни церемонии 75-ата годишнина от нападението на нацистка Германия срещу Съветския съюз (1941 г.) и началото на Великата отечествена война. В Русия това е Денят на паметта и скръбта. 

По повод годишнината германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер предупреди в своя статия от днес, че "Европа е заплашена от нови разделителни линии".
В статията, публикувана днес в Русия, Украйна и Беларус, Щайнмайер предупреждава, че "мирът в Европа не може да се приема за даденост, дори и днес", цитираха посланието Асошиейтед прес и БТА.

Имайки предвид руското анексиране на Крим, германският министър заяви, че "едностранното изменяне на граници в противоречие с международното право и незачитането на териториалната цялост на съседни страни ни връща във времената, от които смятахме, че сме избягали, времена, които никой не си пожелава".

Щайнмайер призова всички страни да се върнат към диалога, като посочи, че "днешните лидери са длъжни да извлекат правилните поуки от общото ни минало".

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Хв
    хвалипръцко
    2 0
    19:52, 22 юни 2016
    Ние от дружеството за защита на животните декларираме че сме готови да тръгнем на поход към Русея барабар с всички помияри предвождани от -------- заедно съсславната ни армия със 100 танка и 2 МИГ 29 и 20 Антоновки за праскане с препарати Там ще оформим биваци с ядене и пиене Антоновките ще пръскат МиГ овите ще правят лупинги а войската ще пее --а нам все равно

Още новини

Последни новини