Папата: Църквата трябва да се извини на хомосексуалистите

Папа Франциск заяви, че католическата църква трябва да се извини на хомосексуалистите за начина, по който ги е третирала, предаде Би Би Си.

Той каза на репортери, че църквата няма правото да съди гей обществото и трябва да го уважава. Папата допълни, че църквата трябва да се извини и на другите, които е изолирала, а именно жените, бедните и децата, които са принудени да работят.

Папата е приветсван от много хора в гей общността, заради позитивното му отношение към тях. Въпреки това, много консервативни католици критикуват главата на Римокатолическата църква заради неговите двусмислени коментари за сексуалния морал.

"Ще повторя, че според катехизисът на църквата хомосексуалистите не трябва да се дискриминират, а да бъдат уважавани и съпътствани от свещеници" заяви той, завръщайки се от своето посещение в Армения.

"Църквата трябва да се извини не само на хомосексуалните, които е обидила, но и на бедните, на жените, които са били експоатирани и на децата, които са били принудени да работят. Трябва да се извини и за това, че е дала благословията си за толкова много оръжия."

През 2013 папа Франциск потвърди мнението на католическата църква, че хомосексуалните действия за грешни, но хомосексуалната ориентация не е. 

"Ако някой е хомосексуален и търси Господ и има добра воля, кой съм аз, за да съдя", каза той преди три години.

В неделя той каза, че се надява Европейският съюз да успее да се въстанови след решението на Великобритания да напусне.

"Има нещо, което не работи в този огромен съюз, но това не значи, че трябва да зарежем всичко и да започнем отначало."

По време на посещението си в столицата на Армения, главата на Римокатолическата църква определи избиването на повече от милион и половина арменци от османската армия през Първата световна война като "геноцид". 

Турция и досега оспорва броя на избитите и категорично отхвърля термина геноцид.

В отговор на изявлението на папата, турският заместник министър-председател заяви, че коментарите му са "неуместни", добавяйки че може да се проследи кръстоносната мисъл в действията на папството. 

"Папата не е на кръстоносен поход. Той не се опитва да води войни или да строи стени, а иска да строи мостове. Той не е казал една дума срещу турският народ", заяви по-късно говорителят на папата, отец Федерико Ломбарди.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини