Почина Ели Визер, нобелистът, оцелял в Холокоста

Почина носителят на Нобелова награда за мир Ели Визел, оцелял в Холокоста и станал влиятелен писател, съобщи мемориалният център на Холокоста "Яд Вашем" в Ерусалим, цитиран от Ройтерс.

Ели Визел пишеше предимно за престоя си в нацистките концентрационни лагери и през 1986 г. получи Нобеловата награда за мир. "Яд Вашем скърби за кончината на Ели Визел - оцелял от Холокоста, носител на Нобелова награда и влиятелен писател", съобщи музеят на Холокоста в Туитър.

Ели Визел беше "един от великите нравствени гласове на нашето време и в много отношения, съвестта на света", заяви президентът на САЩ Барак Обама, цитиран от Асошиейтед прес.

"Ели беше не само най-известният оцелял от Холокоста, той беше жив паметник. След като се разходихме заедно покрай бодливата тел и охранителните кули на Бухенвалд, където той е бил задържан като тийнейджър и където е загинал баща му, Ели каза думи, които никога няма да забравя - "Паметта стана свещен дълг на всички добронамерени хора", казва президентът на САЩ.

"Изпълнението на този свещен дълг беше целта на живота на Ели. Заедно с обичаната си съпруга и фондацията, която носи неговото име, той надигна гласа си не само срещу антисемитизма, а срещу омразата, предразсъдъците и насилието във всичките им форми. Той призоваваше всички нас, като нации и като хора, да направим същото, да виждаме себе си във всеки друг и да изпълним това обещание - "никога повече", добавя Обама. 

Израелският премиер Бенямин Нетаняху изрази скръбта на Израел и еврейския народ за смъртта на Визел.

Визел е роден в Румъния през 1928 г. в семейството на Сара и Шломо Визел, но сериозно влияние върху възгледите му оказва дядо му Моше, който се е грижел за местната синагога. През 1940 г. Унгария анексира родния му град Сигет и всички евреи са натикани в две гета. През май 1944 г. нацистите депортират евреите в Аушвиц-Биркенау. Ели и баща му са в Буна Верке – един от по-малките сателитни лагери и след 8 месеца тежък труд започват да ги местят от лагер в лагер.

Изтощеният Шломо Визел е пребит от германски войник и умира на 29 януари 1945 г. Майка му Сара и малката му сестра Ципора също загиват в Холокоста. Големите му сестри Беатрис и Хилда оцеляват, срещат се с брат си във френско сиропиталище и емигрират в САЩ.

Всичко това Елиезер "Ели" Визел описва в мемоарите си "Нощта" ( 1955). В последвалите години той издава още 56 книги и през 1986г. получава Нобелова награда за мир, заради гласа му срещу насилието, репресиите и расизма. Той е носител на най-високите граждански награди на САЩ, Великобритания и Франция и е почетен доктор на над 100 университета.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини