Водещи политици в Германия призоваха да се ремонтира ЕС

Ключови политици в Германия като външния министър Франк-Валтер Щайнмайер и колегата му от финансовото министерство Волфганг Шойбле призоваха да се подобрят процедурите в Европейския съюз само седмица след като повечето избиратели във Великобритания решиха страната им да напусне ЕС. Социалдемократът Мартин Шулц предложи да се създаде горна камара на Европарламента, на който той е председател от 2012 г.

Двамата министри се аргументират с това съюзът да стане по-разбираем и приемлив за гражданите на страните членки. Но в изявленията им се чуват директни критики към Европейската комисия и начинът, по който тя разпределя бюджета на съюза.

Шойбле: Отговорни са правителствата

Шойбле призова във вестник Welt am Sonntag държавите да са по-прагматични и да се заемат с "междуправителствен подход" за решаване на проблемите. Той се оплака, че на политиците от ЕС им е отнело прекалено много време за взимане на решенията за справяне с мигрантската криза миналата година, както и че администрацията в Брюксел работи с твърде дълги срокове.

"И скоро осъзнаваш, че Комисията не се справя с нещо или че сме затънали в Европейския съвет. Тук идва отговорността на правителствата", казва Шойбле в интервюто за Welt am Sonntag.

Той обаче добавя, че истинско реформиране на европейските институции минава през промяна на договорите на ЕС, а това отнема много, много време. В същото време финансовият министър отхвърли подозренията, че се опитва да намали правомощията на Европейската комисия – един от трите стълба на управление на съюза.

"Разбира се, че ще се придържаме към връзките между отделните държави – никой и не иска те да бъдат прекъсвани – но има някои неща, които единствено обединена Европа може да реши и трябва да докажем това", заяви Шойбле в неделя пред ARD.

Габриел: По-малко еврокомисари, повече пари за иновации

По-радикален в идеите си е вицеканцлерът, министър на икономиката и лидер на социалдемократите Зигмар Габриел. Той заяви, че броят на еврокомисарите трябва да бъде оптимизиран и че в Брюксел трябва да помислят отново в какви посоки разпределят съюзния бюджет.

"Европа, в която 27 комисари искат да се доказват, повече няма смисъл. В този смисъл би било добре нещата да бъдат ограничени", казва той в интервю за Neue Osnabruecker Zeitung в събота. Ден по-късно той повтори пред телевизия ZDF: "Това, което имаме в момента – 27-28 еврокомисари, прилича на административен апарат без всякаква връзка с избирателите".

Относно структурирането на бюджета Габриел каза, че Европа трябва да помисли добре дали да продължи да излива 40% от еврофондовете в земеделски субсидии (основен получател е Франция - бел.ред.) и да влага далеч по-малко средства в изследвания, иновации или образование.

Шулц: Горна камара на Европарламента

Германецът Мартин Шулц, който е председател на Европейския парламент, постави друг акцент в този дебат. Той написа в понеделник за Frankfurter Allgemeine Zeitung, че Еврокомисията би трябвало да бъде превърната в "истинско европейско правителство" под контрола на евродепутатите.

Освен това Европарламентът, според него, се нуждае от горна камара, съставена от представители на страните членки. Не е ясно дали Шулц си представя нещо като Сенат, или е вдъхновен от германската представителна система, в която Бундесратът представлява интересите на отделните федерални провинции.

Вишеград: Не повече, а по-добра Европа

Лондонският Guardian твърди в понеделник, че четирите централноевропейски държави от Вишеградската група настояват за една по-малко централизирана Европа. Полша, Чехия, Словакия и Унгария оформят лоби, действащо против принципите на бащите-основатели, пише изданието. В района бяха раздразнени от факта, че ден след референдума Франк-Валтер Щайнмайер покани на среща колегите си от останалите 5 страни, създали ЕС – Франция, Холандия, Италия, Белгия и Люксембург. Разговорите приключиха с призив за по-тесен политически съюз, организиран около еврото, което в момента в Централна Европа използват единствено словаците.

Дариуш Калан от полския Институт за международни изследвания казва не само, че в района реакцията след референдума е "шок и безсилие", но и че има опасения, че "Германия и Жан-Клод Юнкер ще използват Brexit, за да ускорят интеграцията в ЕС, на което категорично се противопоставят четирите държави, страхуващи се, че ще бъдат маргинализирани".

Тази позиция ще се чува по-силно от обичайното в следващите 6 месеца, защото Словакия от 1 юли е временен председател на ЕС. "Вместо безкрайните теоретични дебати за "повече Европа" или "по-малко Европа", трябва да се фокусираме върху "по-добра Европа", казаха в съвместно изявление четиримата премиери.

Симпатизанти на евроскептичната управляваща полска партия "Право и справедливост" казват, че ЕС трябва да си остане "свободна търговия и свобода на придвижването, а не да ни командват от Брюксел – ЕС е за търговия, НАТО за отбрана". Най-многотиражният полски вестник Gazeta Wyborcza заяви в редакционна статия, че "Brexit е добра новина за опонентите на евроинтеграцията, популистите, последователите на националния егоизъм, изолационизъм и ксенофобия, както и за Владимир Путин, който прави всичко възможно да раздроби ЕС".

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини