Иракският вътрешен министър се оттегли след взрива в Багдад

Иракският вътрешен министър Мохамед ал Габан подаде оставка вчера, два дни след мощния джихадистки атентат в Багдад, съобщи Франс прес.

Установените жертви вече са 250, предадоха нощес Ройтерс и ТАСС, цитирани от БТА. Източник е иракското министерство на здравеопазването.

Две терористични нападения, за които отговорност пое "Ислямска държава" бяха извършени в столицата на Ирак в нощта срещу неделя.

Едното беше рядко мощен взрив на кола бомба в оживения търговски квартал Карада, където има много ресторанти и магазини.

Взривът предизвика пожар в много сгради, който бързо се разпространи поради горещото време. Иракски медии съобщиха, че тела на загинали са били извадени изпод развалините на изгорели и разрушени сгради.

Това е най-тежкият самоубийствен атентат в страната от десетилетия, отбелязва АФП.

"Представих оставката си на министър-председателя", съобщи вътрешният министър на пресконференция вчера.

Габан заяви, че колата дошла от провинция Диала, северно от Багдад, което означава, че е успяла да премине безпроблемно контролно-пропускателните пунктове по маршрута си.

Според него тези пунктове, които са една от мерки на държавата за сигурност в Багдад, са "абсолютно безполезни".

Още в понеделник иракчани реагираха гневно на безсилието на властите да осуетят продължаващите атентати. В отговор правителството обяви, че екзекутира петима осъдени на смърт и е арестувало 40 джихадисти.

Съобщението за оставката на Габан изглежда също цели да успокои обществеността, отбелязва Франс прес.

След падането на режима на Саддам Хюсеин при американската военна операция през 2003 г. Ирак е обхванат от политическа нестабилност и страда от липса на сигурност.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини