Трети италиански регион призова за сваляне на санкциите срещу Русия

Италианският регион Ломбардия прие резолюция, с която призовава правителството на Италия да признае анексирането на Крим и да отмени санкциите срещу Русия, предаде РБК.

Новината бе съобщена в туитър от Паоло Гримолди, партиен лидер на "Северна лига" в Ломбардия, който е и автор на резолюцията.

Гримолди нарече приемането на резолюцията "исторически ден". Според него санкциите срещу Русия са "безполезни и абсурдни".

Ломбардия (със столица Милано) стана третият италиански регион, който призовава за признаване на анексирането на Крим и сваляне на санкциите срещу Русия. По-рано това направиха Венето (със столица Венеция) и Лигурия.

Миналата седмица ЕС удължи действието на санкциите с още 6 месеца. Решението се очакваше, след като на 21 юни агенцията съобщи, че постоянните представители на страните членки са се договорили за удължаване на рестрикциите срещу Москва.

Преди това руският президент Владимир Путин обяви, че удължава ембаргото за стоки от ЕС и редица други държави до 31 декември 2017 г. По този начин забраната, действаща от лятото на 2014 г., ще е в сила още 18 месеца.

Решението на европейските лидери бе взето след обсъждане на изпълненията на договореностите от Минск за прекратяване на военните действия в Донбас.

ЕС и САЩ наложиха санкции срещу отбранителния, финансовия и икономическия сектор на Русия след анексирането на полуостров Крим през 2014 г. и след руската помощ за сепаратистите в Източна Украйна. На свой ред Москва, която отрича намеса в Донбас, наложи ембарго за селскостопански стоки от европейските държави.

ЕС остава разделен относно мерките срещу Русия, тъй като някои държави - като Словакия, която пое ротационното председателство на общността - смятат, че е нужно облекчаване на затегнатия режим. Други, като балтийските държави и Полша, които се боят от украински сценарий на тяхна територия, настояват рестрикциите да останат до пълното прилагане на споразуменията от Минск.

От началото на конфликта в Донбас от април 2014 г. са загинали над 9000 души.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини