Разследват сменения директор на АЕЦ ”Козлодуй”

Тече разследване на сменения преди дни директор на АЕЦ "Козлодуй" Димитър Ангелов, каза в парламента премиерът Бойко Борисов в отговор на депутатски въпрос.

Въпросът беше отправен от независимия депутат Георги Кадиев относно политиката на правителството по отношение на корупцията, предаде БТА.

Вчера бе съобщено за решение на Българския енергиен холдинг  да освободи сегашния изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй" Димитър Ангелов. 
Постът е зает от досегашния зам.-изпълнителен директор Иван Андреев. 

Смяната на Димитър Ангелов стана ден, след като депутатът и лидер на наскоро учредената партия "Нормална държава" Георги Кадиев подаде сигнал срещу него за корупционни практики, нагласяване на търгове за ремонт и изкуствено завишаване на цени за изпълнение на ремонти. 

В съобщението на холдинга обаче изрично се уточнява, че "причината за промяната в ръководството на дружеството е изтичането на мандата на досегашния й изпълнителен директор Димитър Ангелов на 3-ти юли тази година".

Той беше назначен за шеф на централата на 14 септември 2014 г., а преди това е бил на същия пост и през 2008 и 2009 г. 

В днешното си питане Кадиев посочи, че още преди месец и половина е предоставил на премиера пакет документи за потенциални корупционни сделки и за офшорка на Сейшелитена изпълнителния директор на АЕЦ "Козлодуй".

"Разбрах, че преди мен за това са знаели депутати, поне един министър, много служители на държавни институции и резултатът от това знание е "нула" - той беше освободен заради изтичане на мандата, каза Кадиев. За мен това е класически случай на политически чадър", подчерта Кадиев. 

Премиерът Бойко Борисов отговори на депутата, че още в същия ден, когато е подал сигнала, службите са започнали да се занимават със случая.

"Всичко е докладвано на главния прокурор, предприети са всички стъпки, ако престъплението се докаже, да се търси съдебна отговорност. Звъннах и на Румен Овчаров и той каза, че сегашният заместник-директор на АЕЦ е максимално подготвен за поста", обясни Борисов. 

Според Кадиев, това е вторият кадър на ГЕРБ, който след шефа на ДАИ, някак си минава между капките.

"Докато не се вземат бързи мерки, каквито и сигнали да подаваме, тези хора си минават между капките. Искам да ги наказвате бързо и ефективно, защото идат следващите", изтъкна независимият депутат. 

Не знам този човек да сме назначавали ние и да е член на ГЕРБ. Нетърпимостта към корупцията е факт и шефът на ДАИ и сега е в ареста. Когато мине разследването на изпълнителния директор на АЕЦ, ще видите каква ще е реакцията, изчакайте малко, отвърна премиерът.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини