Камерън предложи британския посланик в Париж за нов еврокомисар

Британският посланик във Франция – сър Джулиан Кинг, бе номиниран за еврокомисар, след като предшественикът му Джонатан Хил подаде оставка заради референдума за членство в ЕС, съобщи агенция "Ройтерс".

"Сър Джулиан Кинг е опитен дипломат, има обширни познания за европейските дейности и премиерът е на мнение, че той ще има сериозен принос в Европейската комисия", заяви говорителка на премиера Дейвид Камерън.

Кинг е работил в Брюксел и преди – като ръководител на администрацията на двамата предишни британски еврокомисари Питър Манделсън и Катрин Аштън. Бил е посланик в Ирландия и пое посолството в Париж едва преди няколко месеца.

Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер ще се срещне с Кинг в понеделник сутринта, за да прецени доколко той е квалифициран за работата. Все още няма информация какво портфолио би взел той. Хил бе комисар по финансовата стабилност, финансовите услуги и съюза на капиталовите пазари, но това не значи, че наследникът му ще поеме същото портфолио.

Ако Юнкер одобри предложението на Камерън, Европейският парламент също ще трябва да оцени кандидатурата. Това значи, че Кинг ще може да встъпи в длъжност едва след лятната ваканция на евродепутатите, която приключва в края на август.

Източници на "Ройтерс" от парламента твърдят, че кандидатурата за британски еврокомисар може да бъде блокирана, докато Лондон не се обвърже с краен срок за напускане на ЕС. Някои повдигат въпроса дали страната изобщо трябва да има представител в комисията.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини