21 години от клането в Сребреница

Хиляди се събраха днес в Сребреница, за да отбележат 21-ата годишнина от най-ужасното масово убийство в Европа след Втората световна война и да присъстват на погребението на 127 новооткрити жертви, предаде БТА.

Международни съдилища определиха убийството на над 8000 босненски мюсюлмани - мъже и момчета в края на войната в Босна като геноцид. Всяка година експерти по съдебна медицина откриват нови тела в масовите гробове като останките се идентифицират чрез ДНК анализ преди да бъдат погребани отново в мемориалния център Поточари, близо до Сребреница, където жертвите за последно са били видени живи.

Членове на семейства ридаеха, докато прегръщаха ковчезите за последен път, преди близките им да бъдат погребани в гробището до над 6000 други жертви, открити преди в масови гробове. Най-младият, който ще бъде погребан днес, е на 14 години, а най-възрастният - на 77 години.

Сръбската агенция Танюг отбелязва, че на церемонията в Сребреница от Сърбия присъства само лидерът на Либерално-демократическата партия Чедомир Йованович. Представителите на сръбските власти бяха обявени тази година за нежелани в Сребреница, тъй като отричат геноцида.

Йованович заяви, че е дошъл, защото смята това за свое човешко и политическо задължение и всичко друго е ситуация, в която политиката е безотговорна не само към жертвите в Сребреница, но и към босненците и всички други.

"Отричането на съдебните решения, преди всичко на Международния трибунал и на Международния съд в Хага /които постановиха, че в Сребреница е извършен геноцид - бел. ред./ не води доникъде. Сами по себе си тези присъди не са достатъчни и е необходима ясна политическа позиция, че тук е извършен геноцид. И докато тази позиция не бъде приета, сръбският народ ще носи бремето, което носи", каза Йованович за регионалната Ен ТВ, цитиран от Танюг.

Той упрекна и властите в босненската Република Сръбска, особено нейния президент Милорад Додик, за това, че никой от тази част на Босна не присъства на церемонията.

На церемонията в Поточари присъстват представители на международната общност, на властите в Босна и Херцеговина и семейства на жертвите. Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу в своята реч предаде на присъстващите поздрави от турското държавно ръководство и турския народ.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Се
    СЕЛЕНЖЕР
    1 0
    21:03, 11 юли 2016

    Какъв е залогът на НАТО в югославския конфликт? Според Караджич американците и европейците са се възползвали от войната, за да дадат нов тласък на военното си сътрудничество, започнало да се обезсмисля след падането на Берлинската стена:

    "Западните сили имаха нужда от тази война по няколко причини: да съхранят значението на НАТО и бюджета му за Европа; да преместят базите си на Изток, както стана в България, Полша и Румъния, за да са по-близо до Русия и Средния изток; да създадат прецедент за намеса в трети страни; да провокират нестабилност в района, която да активират или успокояват според нуждите си. За постигането на всички тези цели им трябваше враг: и този враг се оказахме ние, босненските сърби. Действията ни се вписаха идеално в плановете на Запада.

    Защо, мислите, ме съдят? Защото тези, които създадоха сценария и дърпаха конците, имаха нужда от грешник, от виновник, който да придаде достоверност на историята им. Не ви ли е хрумвало дори за миг, че кризата в Югославия можеше да бъде разрешена по мирен път? Но това не беше в техен интерес. Без войната в Босна щяха ли страните от Европейския съюз да продължат да прибират фараонските суми от НАТО - организация, ръководена от САЩ, ако на хоризонта не се очертаваше ни един конфликт, особено след падането на Берлинската стена?

    Ами без този пример как щяха да обосноват финансирането на войните в Афганистан и Ирак? Повярвайте ми, западните сили знаеха много добре какво правят. Нито сърбите, нито хърватите имаха нужда от тази война. Войната започна, защото мюсюлманските лидери искаха да прогонят всички сърби от Босна и обявиха първи обща мобилизация. На всички бе ясно, че сърбите никога няма да го допуснат.

    Западните сили много късно разбраха, че преобладаващата християнска общност в Босна - сърбите и хърватите, са мощна бариера пред разпространението на ислямския тероризъм в Европа. Към днешна дата и през ум не им минава да се лишат от Република Сръбска в Босна."
Последни новини