Европейският съюз започва трето разследване срещу Google

Европейските институции започват трето разследване срещу Google, съобщава агенция Reuters. Новата проверка е заради обвинения, че Google пречи на конкурентите си в пазара на онлайн реклама в търсачките.

"Google е създала много иновативни продукти, които са променили животите ни. Но това не й дава право да отнема на другите компании възможността да се конкурират и да са иновативни", коментира еврокомисарят Маргарет Вестагер, която оглавява разследването.

Европейската комисия се опасява, че Google се възползва и злоупотребява с доминиращата си позиция, като не позволява на уебсайтовете да показват реклами от търсене, които са от нейни конкуренти. Това засяга платформата AdSense, която е своеобразен посредник между сайтовете и рекламодателите.

ЕК се притеснява още, че Google може да е намалила и способностите на конкурентите си да поставят реклами от търсене в други сайтове, което пречи на иновациите и избора за потребителите, коментира Вестагер. Новината идва дни след като ЕК удължи срока, в който Google трябваше да изпрати защитата си по другото разследване - за злоупотреба с господстващото положение на Android. Предстои и решението по проверката дали Google не модифицира резултатите на търсачката си, за да промотира своите услуги за сметка на конкуренцията.

Новата проверка обаче е по-сериозна, защото е насочена срещу практически основният източник на приходи на Google. Компанията генерира огромна част от приходите си именно от платформите AdWords и AdSense. Интернет гигантът може да получи глоба в размер на до 10% от глобалните си приходи за предходната година за всяка една от проверките. Освен това може да й бъде наредено и да промени методите си на работа.

Google коментира новата проверка лаконично. Говорител на компанията заявява, че според нея услугите й увеличават избора за европейските потребители и ще разгледа внимателно документите и ще подготви отговор през следващите седмици.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини