НОИ въвежда нови срокове за плащане на болнични и майчинство

Паричните обезщетения за временна неработоспособност и майчинство вече ще се изплащат в срок до 10 работни дни от представянето на необходимите данни за болничните листове от осигурителя и от постъпването на данните от издадените болнични листове от органите на медицинската експертиза по декларираните от тях лични разплащателни или спестовни безсрочни банкови сметки. За това информираха от Националния осигурителен институт.

Паричните обезщетения, извън тези по болничен лист, се изплащат на правоимащите лица в срок до 10 работни дни от представянето на данните от удостоверенията от осигурителите и от самоосигуряващите се лица относно правото на парично обезщетение по декларираните лични разплащателни или спестовни безсрочни банкови сметки.

Обезщетенията за период, обхващащ повече от един календарен месец, се изплащат в посочения десетдневен срок за първия месец от периода, за останалите календарни месеци - до 5 работни дни след изтичане на месеца, за който се отнасят, а за последния месец - до 5 работни дни след изтичане срока на обезщетението.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини