208 загинали и 1491 ранени при опита за преврат в Турция

Най-малко 208 души са загинали, включително 60 полицаи, трима военнослужещи и 145 мирни граждани, съобщи турският премиер Бинали Йълдъръм.

24 организатори са убити при опита за преврат в Турция, а 50 са ранени. 7500 души са арестувани по обвинение, че са участвали в метежа, като сред тях е началникът на Академията на турските ВВС генерал Фатих Алпай, предаде БНТ. Близо 8000 полицаи пък са отстранени от работа.

"Арестите продължават. 7543 заподозряни са задържани. Техният брой може да се промени. Сред тях има 100 полицаи, 6038 войници, 755 съдии и прокурори и 650 цивилни“, каза Йълдъръм.

Премиерът уточни, че по отношение на участниците в опита за преврат са заведени 2745 наказателни дела. 

"Въвеждането на смъртна присъда е възможно само след промяна на Конституцията на страната", заяви Бинали Йълдъръм. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза в неделя, че властите не могат да отлагат въвеждането на смъртната присъда за участниците в опита за военен преврат. 

ЕС остро възрази срещу такава възможност и предупреди, че това ще е край на преговорите на страната за членство. По повод масовите арести ЕС и САЩ призоваха Анкара да се придържа към върховенството на закона. 

Ердоган е наредил бойни самолети на армията да патрулират в небето над Турция от съображения за сигурност, тъй като изтребители Ф-16 са били използвани от пучистите в нощта на метежа. 

В Истанбул спецчасти, които са прехвърлени от съседните окръзи, са разположени на възлови места в мегаполиса. Извършват се проверки, изпращачи и посрещачи не се допускат в салоните на летищата. 

Турският министър-председател каза още, че Анкара може да преразгледа приятелските си отношения със САЩ, ако те не предадат ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, който се смята за един от вдъхновителите на опита за държавен преврат, предаде БГНЕС.

"САЩ са наш приятел и стратегически партньор. Ние поддържаме с тях тесни отношения. Но аз им казах, че тук има глобална заплаха, опит да се свали законният режим. Тук няма никаква религия или религиозни ценности“, подчерта Йълдъръм. 

Американският държавен секретар Джон Кери коментира, че САЩ подкрепят изправянето на пучистите пред правосъдието, но без да се прекрачва границата, съобщи БТА.

Той предупреди също, че във връзка с исканата от Анкара екстрадиция на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен турските власти трябва да представят "реални доказателства, а не твърдения". Кери обаче отново заяви, че засега няма постъпило официално искане от турската страна за екстрадицията.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини