Ненчев и Митов защитиха Борисов в скандала за НАТО с Кънев

Николай Ненчев беше привикан от ГЕРБ заради скандала между Бойко Борисов и Радан Кънев за НАТО. Ненчев защити премиера, същото направи и Даниел Митов.

Бойко Борисов се вбеси на изказване на лидера на ДСБ, че само двама министри - военният и външният, защитават интересите на България в НАТО. По думите на съпредседателя на РБ Радан Кънев премиерът подрива усилията им. 
Борисов отвърна, че да се каже, че това правителство не е гарант за членството ни в НАТО и ЕС, е лъжа и клевета. 

По време на срещата ни с министъра на отбраната Николай Ненчев го попитахме, не е ли мнозинството в парламента гарант за евроатлантическата ориентация на България, заяви след разговора в НС депутатът от ГЕРБ Валентин Радев, предаде „Фокус”.
Той подчерта, че колегите му, особено тези, които пряко работят с Ненчев, са били възмутени от думите на Кънев.

Това, което най-силно ни засегна, е, че за евроатлантическата ориентация на България гаранти са само двама министри, а не правителството и всички, които гласуваме като мнозинство в парламента. И аз, и моите колеги знаем какво правим, затова поканихме министъра, да го попитаме той споделя ли всички тези неща. Гарантът кой е,не е ли ГЕРБ, заедно с нашите партньори от РБ, когато са ни помагали?”, добави Радев. 

Той уточни, че Ненчев ги е уверил, че е така и изказал благодарности към групата на ГЕРБ. 

Не сме имали никакви разногласия с министър-председателя, всичко онова, което съм поискал в сферата на отбраната, съм го получил, заяви на свой ред и самият военен министър. 

В цялост благодарих на депутатите от Комисията по отбрана, с които работим и имаме чудесни взаимоотношения. Благодарих за всичко онова, което правим за България да бъде ясен, предвидим и последователен член на Северноатлантическия пакт“, добави Ненчев.

Министърът подчерта, че не твърди, че само той и външният министър са гарантите за евроатлантическата ориентация, такива били и Министерски съвет, и мнозинството в НС. 

Ненчев увери, че на този етап всичко е спокойно по границата с Турция. 

След срещата с депутатите от групата той отиде на разговор с Радан Кънев, за да изяснят позициите си.

Митов: Кабинетът работи да сме пълноценен член на НАТО 

В същото време и Даниел Митов защити кабинета. В профила си във Фейсбук той написа: 

"Българското правителство – министър-председателят и всички министри, работят ежедневно България да бъде пълноценен член на ЕС и НАТО. Всички ние сме убедени, че участието ни в тези два наднационални формата разширява инструментите, възможностите и перспективите за реализирането на българския национален интерес". 

По думите на външния министър внушаването на алтернативни пътища пред България, както и поставянето на евро-атлантическия ни избор във фокуса на вътрешнополитическата интрига,обслужва интереси, различни от тези на България. 

"Демокрацията, сигурността и свободата не са патент на този или онзи политик, а споделеното вярване на моето поколение българи и непосредствена цел на българското правителство", заяви още Митов. 

Кънев: Борисов осъзнава гафа си и е гузен

Болезнената реакция на премиера показа, че много добре осъзнава гафа, който е направил и се защитава по неуместен и гузен начин, коментира обаче самият Радан Кънев пред журналисти. 

Нямам връзка с отношението между мнозинството и министрите. Няма мои министри, никога не е имало мои министри. Няма какво да се коментира. Моят разговор по тази тема е с премиера. Фактът, че неговите министри са лоялни към него е добре известен и това е добре за държавата. Това, че той не е лоялен към тях е зле за държавата. Ако има спор той е между мен и Борисов, а Ненчев или депутатите от ГЕРБ нямат нищо общо”, добави лидерът на ДСБ. 

По думите му Борисов е подронил доверието на НАТО към България с поредица от необмислени, популистки изказвания за Черноморския басейн. Според Кънев отлично се разбира, че не става дума за яхти, а за сериозен проблем пред националната ни сигурност. 

Неотдавна премиерът заяви, че Черно море трябва да стане демилитаризирана зона.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини