Секс с деца в Малави - ритуално пречистване или разпространител на болести?

В някои от южните райони на Малави има традиция момичета, които вече са навлезли в пубертета, да правят секс с платен „сексуален работник", който се нарича „хиена", предаде Би Би Си. Това не се счита за изнасилване - то е вид ритуално пречистване. Въпреки традицията, този ритуал често е причина за разпространяване на болести.

Ерик Анива е „хиената" на селото си, което се намира в провинция Нсане в южната част на Малави. Той извършва „пречистване" при различни ситуации. Например, ако мъж почине, жена му трябва да спи с Анива преди да може да погребе съпруга си. Ако жена направи аборт, тя отново има нужда от сексуално пречистване. Най-шокиращо е, обаче, че тийнейджърки, които за пръв път имат цикъл, правят секс с „хиената" три поредни дни, за да направят прехода от детство към превръщането им в жени. Ако момичетата откажат се смята, че болести и злочестия ще застигнат семействата им и дори цялото село.

„Повечето момичета, с които съм спал, са ученички. Някои са само на 12 или 13 години, но аз лично предпочитам да са по-големи. Всички момичета много се радват, че аз съм тяхната „хиена". Те се гордеят с това и разказват на другите хора, че аз съм истински мъж, който знае как да задоволи една жена", разказва Ерик Анива. Въпреки хвалбите му обаче, някои момичета в селото се оплакват от преживяното. Едно от тях сподели, че не е имало избор и го е направило заради родителите си. Тя се притеснявала, че ако не участва в ритуала, болести и смърт ще застигнат семейството й.

Ерик Анива има две съпруги, които са добре запознати с работата му. Той твърди, че е преспал със 104 жени, въпреки че след толкова години е възможно да им е загубил бройката. Той има пет деца, за които знае, че са негови, но смята, че има и други от момичета, които е забременил по време на ритуала. В неговия район има общо 10 „хиени", на които се плаща между 4 и 7 долара всеки път, когато изпълняват задълженията си.

Според обичая по време на секс с „хиена" никога не трябва да се използва презерватив. Въпреки това хората твърдят, че сексуалните работници са избирани заради добрия си морал и затова няма как да са болни от СПИН. По данни на ООН, обаче, един на всеки десет от жителите на Малави носи вируса. Анива също е ХИВ позитивен. Той дори признава, че не споделя този факт с родителите на момичето, с което ще спи. Напоследък той прави все по-малко ритуални пречиствания и смята скоро да спре. Една от съпругите на Анива, Фани, е против тази традиция и смята, че е много тъжно момичетата да бъдат принуждавани да спят с „хиена".

Този обичай е заклеймен от църквата, от неправителствени организации и от правителството. Всички те водят кампании срещу тези „вредни практики". Но жените старейшини в отдалечените села остават непреклонни. Те смятат, че няма нищо нередно в обичаите им и че те целят да обучат момичетата как да бъдат добри съпруги, които да задоволяват мъжете си.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини