Партиите в Македония с ново споразумение за уреждане на политическата криза

Основните партии в Македония постигнаха споразумение за разрешаване на продължаващата политическа криза в страната. Това заяви американският посланик в балканската страна Джес Бейли, цитиран Balkaninsight.

Бейли добави, че партиите ще се съберат в края на август, за да оценят прилагането на реформите и съгласуване на дата за парламентарни избори.

След много пречки партиите в крайна сметка постигнаха консенсус за изчистване на избирателните списъци, реформи, целящи балансирано съобщаване на информация за предстоящите избори и състава на новото временно правителство.

Подновеното споразумение идва година, след като през юни-юли 2015 година беше постигната договореност за справяне със задълбочилата се в държавата политическа криза.

Според новата сделка временното правителство ще бъде формирано 100 дни преди насрочването на дата за изборите. То ще проведе организацията за провеждането на вота.

По време на разговорите правителството и опозицията бяха силно разединени по отношение правомощията на вътрешния министър във временното правителство, както и да бъде назначен човек от опозицията.  Новото споразумение възстанови правомощията на министъра да прави назначения, след като правителството и парламентарното мнозинство приеха по-рано тази година законодателни промени, които ограничиха властта на вътрешния министър относно назначенията на полицейски шефове.

Критиците се оплакват, че това е сторено, за да се подкопават реформите и да извият ръцете на бъдещия временен вътрешен министър. Сега временният силов министър може да сменя само 15 полицейски шефове.  

Партиите също се задължиха да се прокарат спешни реформи и да се уважава специалният прокурор, който е назначен като част от миналогодишното споразумение. Специалният прокурор води разследване по високите етажи на властта.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини