Белият дом: Ангажименът на САЩ към взаимната отбрана в НАТО е непоклатим

Съединените щати имат непоклатим ангажимент към взаимната отбрана сред съюзниците в НАТО, заяви Белият дом, цитиран от Ройтерс, след като републиканският кандидат-президентДоналд Тръмп постави под въпрос този ангажимент.

Говорителят на Белия дом Джош Ърнест отказа да коментира пряко изказване на Тръмп пред в. "Ню Йорк таймс", но каза, че потенциалните врагове не бива да си правят погрешни заключения за готовността на Вашингтон да защитава съюзниците си в алианса.

"Обвързаността на САЩ с това обещание е непоклатимо. Само преди две седмици президентът поднови този ангажимент на натовската среща на върха в полската столица Варшава", каза Ърнест.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че не иска да се меси в американската предизборна кампания, но държи да се знае, че солидарността сред съюзниците е ключова ценност за алианса.

"Това е добро за европейската сигурност и за сигурността на САЩ. САЩ винаги са заставали зад европейските си съюзници", заяви Столтенберг в отговор на изказването на Тръмп.

В интервю за "Ню Йорк таймс" републиканският кандидат за Белия дом заяви, че ако стане президент на САЩ, може да не гарантира отбраната на съюзниците от НАТО в случай на нападение.

Източник: http://dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини