Французи и японци пълнят Главатарци

Селото е предпочитано от туристите място на брега на язовир “Кърджали”

Главатарци и Енчец се превръщат в предпочитано от туристите място на брега на язовир "Кърджали". Хотелиерите посрещат много посетители от страната и чужбина. Показват им красотата на Родопите и водната шир на изкуствено езеро. Гостите са привлечени и от възможностите за пешеходен, вело и екотуризъм в района. Близо 3000 чужденци ползват хотелската база в зоната за отдих край яз. "Кърджали" през юни, юли и август, сочи статистиката.
Обикновено българските летовници са от големите градове София, Пловдив, Стара Загора. Има обаче и почиващи от Варна и Бургас. Освен Главатарци те окупират и почивната база в района на Енчец. Най-предпочитаното занимание за тях е риболовът. "Предлагаме на нашите гости всички удобства, но искаме да покажем и историята на региона. В околностите на Кърджали има 28 обекта - Перперикон, Татул, Дяволският мост, Каменните гъби, Каменната сватба, пещерата "Утроба". Затова правим еднодневни екскурзии. Предлагаме също разходка с лодка, желаещите могат да ползват и каяци", каза собственикът на комплекс "Рока" Иван Халтъков. Оформили са 3 екопътеки - за млади и по-възрастни, едната е 40-минутна до 10-метровия железен кръст над селото. "Посрещаме гости от различни страни. Не само от Румъния, Гърция, Турция, но и от Франция, даже Норвегия и Япония. Затова е нужно туристическото селище да се благоустрои", казва още Халтъков. По думите му "Рока" е единственият обект със сертификат и разрешение от РИОСВ за заустване в дере на отпадните води по трите язовира - "Кърджали", "Студен Кладенец" и "Ивайловград".
Собствениците обаче се оплакват от качеството на питейната вода. "Проблемът с водата е най-наболелият в селото, дължи се на това, че водопроводът на Главатарци се отклонява от главния водопровод преди пречиствателната станция", подчертават те. Обясняват, че на срещи с кмета на община Кърджали Хасан Азис и областния управител Илия Илиев са поставили въпроса, срещат разбиране и се надяват на скорошното му разрешаване. Предприемачите са категорични, че е нужна подмяна и на вътрешната водопроводна мрежа във курортното селище. Подчертават, че интересът на туристите към зоната за отдих расте и затова не могат да приемат проблемът с питейната вода да ги връща назад. "Селото внася приходи от туризма, искаме да се подобри и пътната инфраструктура, да се помисли за рекламни табели", обясняват още собствениците на хотели. Един от тях дори разказа, че японски туристи се лутали 45 минути в ромската махала на Кърджали, търсейки пътя към зоната за отдих в Главатарци. Настояват да се ускори изграждането на мост над Арда до Крайно село, чрез който не само да се заобиколи свлачищният участък, но и да се съкрати пътят, което ще подобри като цяло туристическата услуга. От община Кърджали уточниха, че имат готов технически проект за моста и се търси финансиране от няколко млн. лв. за неговото построяване. 
Ирина Ангелова   

Източник: standartnews.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини