Фалстарт на делото срещу Иван Евстатиев за изнасилване

Пловдивският районен съд отложи делото срещу бившия кмет на Стрелча Иван Евстатиев за изнасилването на 16-годишна ученичка заради липсата на адвокатите му.

58-годишният Евстатиев е обвинен за това, че на 15 януари т.г. е изнасилил момичето от Стрелча, като я е привел в безпомощно състояние. Второто обвинение е за това, че е опил с алкохолна напитка лице, ненавършило 18-годишна възраст.

Наказанието при доказване на първото обвинение е лишаване от свобода от 3 до 10 години, а за второто – до половин година затвор или глоба до 500 лева. 

Докладчик по делото е пловдивският районен съдия Димитър Кацарев, а процесът се гледа при закрити врати заради наличие на твърде лични и интимни подробности и детайли, съобщи Радио Пловдив. За първото заседание бяха призовани 16 свидетели и 10 вещи лица.

Иван Евстатиев бе доведен в съда с белезници, а родителите на изнасиленото момиче внесоха иск от 10 хиляди лева за обезщетение за морални щети. 

Адвокатът им Иван Грошев коментира, че поисканото обезщетение е в скромен размер, тъй като пострадалата и родителите й не водят процес за пари.

"Ще пледирам за справедливо наказание. А за накърнената женска чест само друг съд - онзи отгоре, може да даде най-справедливото наказание", посочи адвокат Грошев, цитиран от "24 часа". 

Делото обаче бе отложено чак за 10 и 11 октомври, тъй като двамата адвокати на обвиняемия не се явиха в съдебната зала. Стана ясно, че единият от защитниците - Милчо Бенгарски, е в отпуска, а Ташкена Колчева подала молба за отлагане заради болничен.

От януари до момента Иван Евстатиев се намира в пазарджишкия арест въпреки многократните опити на неговите адвокати да променят мярката му за неотклонение в по-лека заради здравословни проблеми, за които бе лекуван в местната болница. Всички съдебни състави прецениха, че състоянието на бившия кмет позволява той да дочака процеса в следствения арест.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини