Държавата отказва да поеме разходите за кохлеарните импланти за деца

Министерствата на здравеопазването и на социалните грижи обжалват решението на комисията за защита от дискриминация, която установи дискриминация в това, че поддръжката и ремонтът на кохлеарните импланти за деца не се плащат от бюджета, съобщиха от центъра за защита на правата в здравеопазването.

КЗД постанови, че двете министерства трябва да предприемат необходимите действия за включването на имплантите в списъците по Закона за интеграцията на хората с увреждания, с които се определя кои консумативи и изделия се поемат от държавата.

"Вместо да изпълнят предписанията, двете министерства решиха, че трябва да обжалват решението, защото не могат да се разберат кое министерство по-точно да поеме съответните разходи", отбелязват от центъра.

От МЗ обжалват решението за дискриминация под претекст, че ремонтът и поддръжката на речевия процесор в импланта не са медицински, а технически. Затова и не били въведени в обхвата на основния пакет от здравни дейности, гарантирани от бюджета на НЗОК, пише в. "Сега". 

Също така в медицинския стандарт "Ушно-носно-гърлени болести" не са включени дейности, свързани с поддръжката и ремонта на медицинските изделия, влагани по време на извършваните от тях медицински процедури.

Министерството на труда и социалната политика също е подало жалба срещу решението на КЗД. Според тях, след като оперативното поставяне на кохлеарните импланти се заплаща от НЗОК, следва те да поемат и поддръжката, както и смяната на слухово-речевия процесор и батериите за тях.

Имплантите струват около 30 000 лв. НЗОК плаща операцията и поставянето на апарата. Изделията обаче се повреждат, има и скъпи консумативи по тях. Социалното министерство плаща батерии и ремонти за възрастните, но не и за около 50-те деца с кохлеарни импланти у нас.

 

Източник: http://www.actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини