От 14 години България не може да ремонтира локомотиви

През 2002 година в България е закрит последният завод за ремонти на локомотиви в България. Това означава, че всеки капитален ремонт на локомотив у нас се извършва в чужбина. Това заяви изпълнителният директор на „Холдинг БДЖ” ЕАД Владимир Владимиров.

По думите на Владимиров ремонтите на локомотиви се извършват в Хърватия и Чехия. Много от локомотивите са чешки и затова се връщат за ремонт точно в Чехия, уточни Владимиров пред БНТ. Той добави, че има "зачатък" на развитие на дейност за ремонти, но все още нещата са много далеч от установяване на мощност за истински ремонт.

Още през 2008 година е прекратен външният договор за поддръжка на дизеловите мотрисни влакове на БДЖ. Това е било грешка, защото се е считало, че БДЖ може да се справи със собствен капацитет, но бързо е станало ясно, че задачата е невъзможна.

По думите на управителя на БДЖ „Пътнически превози” Димитър Константинов 3 от електрическите ни влакове не се движат заради катастрофи, а още 5 също не са в движение заради повреди. При дизеловите влакове 2 не са в движение заради катастрофи.

 

Източник: http://www.actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини