Мобилни екипи ще помагат на деца и семейства в риск

Кметът на София Йорданка Фандъкова и министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова подписаха договор за безвъзмездна финансова помощ за „Комплекс за интегрирани социални услуги за деца и семейства". Бюджетът за комплекса е 1.75 млн. лева, съобщи БГНЕС.

Изпълнението на проекта е 3 години. С парите ще бъдат включени през това време 4220 деца в различни услуги в три центъра в София - в Слатина, Овча купел и Илинден, каза кметът Фандъкова. Проектът предвижда създаването на мобилни екипи, които ще работят в цялата Столична община и ще подкрепят деца и семейства в риск.

Фандъкова посочи още, че през последните години общо 74 услуги се предлагат за деца и възрастни в столицата. Тази година е бил закрит и последният дом от стар тип и вече няма работещи такива институции в София.

С пари по ОП “Регионално развитие” през 2015 г. са построени 13 центъра за настаняване от семеен тип, две преходни жилища и едно защитено жилище. В Центъра за интегрирани социални услуги за деца и семейства са настанени 11 деца от дома “Асен Златарев”. Фандъкова разказа, че децата от центъра ходят в масови училища.

Министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова заяви, че министерството за две години ще подкрепи 60 общини с бюджет около 26 млн. лв. и ще се даде възможност на много услуги, които са важни за подкрепа на местните власти за по-добра социална и здравна услуга, където има такава нужда, както и съчетаването с образователна услуга.

Министърът посочи още, че предстои реализиране на проекти, свързани със спешната помощ и младите специализанти. В рамките на първия програмен период затворихме всички институции за деца с увреждания. София е един от градовете, благодарение на общите усилия на екипа, дори домовете за деца, лишени от родителски грижи са затворени, обясни Русинова. В момента има 653 деца, настанени в домове за деца, лишени от родителски грижи“, уточни тя и допълни, че се работи по детайлна карта какви ще са услугите за тези деца. Целта е да се гарантира по-добри жилищни и битови условия за децата.

Към момента децата, настанени в такъв тип жилища е 1100-1200 деца. Работи се по това да се осиновяват децата, а има и такива, които отиват в приемни семейства.

 

Източник: http://www.actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини