Реформаторите търсят кандидат-президент със "сила и интелект"

Изключително важно е дясноцентристкият кандидат да спечели тези избори. В противен случай е възможно да влезем в спирала на предсрочни избори, която няма да донесе нищо позитивно за България.

Това каза шефът на предизборния щаб на Реформаторския блок Найден Зеленогорски в сутрешния блок на БНТ.

Той посочи, че сред седемте номинации за президент на РБ има хора, които са с политически опит, има интелектуалци, както и двама генерали. „Формулата „сила и интелект“ може да се окаже полезната формула за България”, коментира той.

Според него големият отсъстващ в българската политика е българският интелектуалец. Той припомни, че често интелектуалците са били необходими преди всичко, за да се снимат с политиците преди избори. „Иска ми се да имаме повече сиво вещество в българската политика”, коментира още той.

На въпрос свързан с предизборната кампания за предстоящите президентски избори, шефът на предизборния щаб на РБ заяви, че вероятно тя ще бъде центрирана и ще е свързана с коментарите на тежката международна среда.

„Да водиш в тези сложни международни води българския кораб не е толкова лесно. В Югоизточна Европа и тук на Балканите, България стои доста стабилно. Надявам се това да продължи, надявам се кампанията наистина да бъде центрирана към това има ли опасност левицата да се опита да промени курса на кораба от евроатлантически ценности в друга посока. Според мен, колкото и да изглежда невероятно за някои, това е напълно възможно и затова бих се надявал тази кампания да бъде кампания на ценностния избор”, каза още Зеленегорски.

Той бе категоричен, че България е направила своя цивилизационен избор – ЕС и НАТО. „Бих казал, че реализирането на нашите национални интереси и цели минава единствено през участието ни в тези две организации. Това означава, че е изключително важно дясноцентристкият кандидат да спечели тези избори. В противен случай е възможно е възможно да влезем в спирала на предсрочни избори, която няма да донесе нищо позитивно за България”, заяви Зеленогорски.

На въпрос дали ще играят с две двойки - тази на ГЕРБ и на РБ, Зеленогорски посочи: „На този етап да. Политиката в момента е такава, че не можеш да предвиждаш за три-четири месеца напред, а камо ли за години”.

Според реформатора всички политици трябва да си поставят ръката на пулса на събитията и да реагират адекватно и припомни, че РБ има своето решение да се яви с отделна кандидатура на първия тур.

На въпрос, свързан с номинираният в ляво генерал Румен Радев, Зеленогорски посочи, че доста се е стреснал от дебата около неговата номинация.  „За мен наистина имаме голям проблем и този проблем е дали могат да бъдат ревизирани нашите ценности и нашият цивилизационен избор”, коментира реформаторът.

Той бе категоричен, че са несъстоятелни твърденията, изказани в рапорта за пенсиониране на ген. Радев, където той посочвал, че действията по съвместна охрана на въздушната ни граница са по-унизителни от Ньойския договор.

Изумен съм, при цялото ми уважение към всички български генерали, че е възможно във висшия генаралитет, който би трябвало да следва нашата евроатлантическа ориентация, бихме могли да разсъждаваме по този начин. В тази глобална среда, в тази изключително тежка международна среда да си мислим, че можем да се справим сами, без участието си в НАТО, е огромен риск”, изтъкна още Найден Зеленогорски.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    11
    111
    1 0
    11:38, 5 авг 2016
    Бойко затова ви каза навремето,че е слаб материала,ама вие се правихте на обидени и засегнати....и от какво?
Последни новини