Обществената подкрепа към Меркел се срина с 12% за месец

Обществената подкрепа към германския канцлер Ангела Меркел е спаднала сериозно, като се е вдигнал рейтингът на неин критик - премиера на Бавария.

Това показва месечното допитване за нагласите "Дойчландтренд", поръчано от обществената телевизия ARD, проведено след серия от нападения в германски градове - Вюрцбург, Мюнхен, Ансбах, предаде БНР. 

Две трети от германците са недоволни от бежанската политика на канцлера Меркел, като според проучването подкрепата към нея е спаднала с 12% в сравнение с юли (59%) и в момента е 47% - най-ниското ниво от шест месеца, показва 

През април 2015 г., преди началото на мигрантската криза, рейтингът на канцлера бе около 75%. 

Междувременно един от най-големите критици на Меркел, министър-председателят на Бавария Хорст Зеехофер, се радва на скок в общественото одобрение с 11% до 44%. В края на юли той каза, че за да се подобри сигурността в Германия е необходимо да се намали напливът от бежанци

Проучването е проведено сред 1003 души между 1 и 2 август. Едва една трета от хората са казали, че са доволни от миграционната политика на Меркел. 

Петнайсет души загинаха, включително двама нападатели, а десетки бяха ранени при пет атаки, извършени между 18 и 26 юли. За две от тях пое отговорност групировката "Ислямска държава", а три бяха извършени от кандидати за убежище.
Това доведе до критики, че за нападенията е виновна политиката на Меркел на отворени врати за бежанци, благодарение на която миналата година в Германия влязоха над милион мигранти

Междувременно след протести властите в град Росток в Северна Германия преустановиха плановете за откриване на център за бежански семейства. Местната полиция заявила, че изграждането на бежански център е твърде рисковано.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини