Добре дошли на паркинг „Силистар“ – най-хубавия плаж в България

От години, при споменаването на един от най-хубавите плажове по Черноморието, този в местността Силистар, неизменно това навява и асоциации с проблемите, свързани с паркирането.

И тази година няма изключение от правилото. След като няколко собственици и през това лято събираха пари от туристите за паркоместа – по 4 лв., а представители на държавни и общински служби обясняваха, че това е законно, в началото на пътя, който води към ивицата, се появи нов играч. Той започна да таксува колите по 1 лв., а кметът на Царево обяви, че това е незаконно и призова гражданите да не плащат.

Не на това мнение са стопанисващите парцела. Фирмата на Борислав Христов „Трейд Ка“ ЕООД управлява имота, който е около 22 дка, от април тази година. Той е собственост на „Си Банк“, която го е взела след задължения на предишния собственик. Парцелът е УПИ, с параметри за ниско застрояване и се намира точно между главния път и плаж Силистар. На мястото преди години е имало краварник, пояснява Христов.

Данъците за имота са близо 10 000 лв. на година, казва той. Идеята им е била, в началото на направят паркинг, тъй като има и възможност за това, а в бъдеще евентуално там да се изгради екокъмпинг. Първоначално е било предвидено паркинг – зоната да е за 80 коли. След разговори с главния архитект на Царево е постигнат компромис и тя е намалена за 56 автомобила. Въпреки че Христов се е снабдил с всички документи, включително и с разрешение от РИОСВ – Бургас, от общината отказали да му издадат такова. Мотивът – че неговото инвестиционно намерение е за паркинг, а от екоинспекцията разрешавали да се направи зона за временен престой на автомобили. Христов е категоричен и в друго – път на това място няма. Теренът е частен, той е УПИ, а нито в кадастралната карта, нито в нотариалния акт присъства път. За това твърдение на кмета на Царево Георги Лапчев - че там има общински път, бизнесменът е сигнализирал прокуратурата. Както и за твърдението, че събират такса незаконно.

Градоначалникът бе категоричен, че на това място паркинг не може да има, за което в общината е внесено инвестиционно намерение, затова и са отказали да дадат разрешение. Лапчев подчерта, че път има, а чия собственост е трябвало други институции да се произнесат.

Борислав Христов добави, че обмисля да заведе дело за пропуснати ползи, както и да ограничи достъпа на коли през терена, който стопанисва. Което на практика означава, че до Силистар с кола няма да може да се стигне. Нито и до някой от платените или безплатните паркинги, които се водят "зона за временен престой на автомобили".

От няколко дни той няма разрешение да събира и пари за паркиране. От РИОСВ – Бургас са издали заповед за спиране на дейността. В издаденото от тях разрешително е имало поставени условия, сред които – да не се ограничава движението по пътя, както и зоната за паркиране да се обозначи. Именно тези две условия са били нарушени, за което е констатирано от тяхна проверка.

Днес на място има табела, която да информира, че това е частен терен, но никой не събира пари за това. Дори в горичката до пътя има надпис, че паркирането струва 0 лв. Продължавайки по пътя към плажа, ще видите още десетина табели – къде има паркинг, къде е забранено, къде - колко ще ви струва. Можете да подминете двама младежи със светлоотразителни жилетки, които ще ви таксуват с 4 лв., за да спрете. А ако ги подминете, до плажа има друг терен, където също можете да спрете безплатно. Момчетата с жилетките обаче често обяснявали на туристите, че само при тях можело да се спре. Цялата ситуация изнервя туристите.

Стойчо Монев е концесионер на ивицата от 2001 г. Вече близо 10 г. настроението на хората, които идват тук, им се разваля заради проблема с паркирането, споделя той.

„Заприличахме на картинна галерия тука, с табели, ленти и т.н. Проблемът е от 2006 г., когато хората, които притежават тези имоти, в близост до плажа, решиха, че могат да изкарват едни прилични пари. И си го правят доста успешно. Решение има, но трябва да се ангажира държавата. Държавата, когато е дала този обект (плажа – б.а.) на концесия, е заложила още тогава проблема. Аз, за да си обслужвам обекта и да си изпълнявам задълженията, трябва да мина през частни имоти“, каза Монев.

Последната сигнализирана институция за редицата проблеми, които влияят негативно на почиващите, е Министерството на туризма. А до тяхната намеса всеки спира, където намери място и в зависимост от него – или плаща, или успява да спести 4 лв. от парите, които е отделил за почивката си.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини