Подозират Microsoft че лъже потребителите

В хода на съдебно дело срещу Microsoft по обвинение за измама на потребителите, на бял свят се появи интересно електронно писмо, в което бивш ръководител на корпорацията на практика потвърждава нечестната бизнес-практика на софтуерния гигант.

Става дума за колективен иск, иницииран срещу Micrоsoft във връзка с рекламната кампания Windows Vista Capable. Тази маркировка още преди появата Windows Vista беше разлепена на новите компютри с Windows XP, конфигурацията на които позволяваше използване на Vista. Но обвинението настоява, че разрешавайки на производителите на РС да използват тези лепенки, Microsoft просто е заблуждавала потребителите с цел да стимулира продажбите на нови компютри, а впоследствие – и на Windows Vista. Работата е там, че много от компютрите с лого Windows Vista Capable не позволяват да се използват новите функции на операционната система (например интерфейсът Aero), което прави преходът на новата платформа на практика безсмислен.
В писмото, което се появи в хода на делото, Джим Олчин, които в продължение на много години ръководи развитието на операционните системи Windows, нарича решението за използване на маркировката Windows Vista Capable на относително маломощни машини „ужасно" и „заблуждаващо". „Производителите на компютри ще кажат, че системата е подходяща за Vista, а потребителите ще повярват, че на нея ще могат да се използват всички ключови функции на програмната платформа, - казва Олчин в писмо от април 2006 г., адресирано до високопоставени мениджъри на Microsoft. - Но е ясно, че много от тези машини никога няма да могат да подкарат Aero. Това е явна заблуда за потребителите".
От своя страна, Microsoft настоява, че маркировката Windows Vista Capable говори именно за базовите възможности на компютъра при работа с операционната система, а не за поддръжка на всичките й функции. Делото продължава.
Източник: technews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини