Бежанец открит мъртъв на турската граница, подозират, че е бит от наши граничари

Бежанец е починал на границата ни с Турция, съобщи германската правозащитна организация Border Monitoring Bulgaria (BMB).

28-годишният Реза Хасани от Иран бил в неизвестност 18 дни, след което трупът му е намерен близо до граничната линия, на турска територия.

Според местната полиция трупът на мъжа е намерен край турския град Къркларели, съобщават турски медии, цитирани от "Сега".

По данни на турските власти направената аутопсия е показала, че Хасани не е ял пет дни и е умрял от глад. 

Според Border Monitoring Bulgaria обаче иранецът е бит от български граничари при опит да пресече границата. Той е бил заедно със свой приятел, а след боя двамата са върнати на турска територия. 

От организацията обясняват, че след боя Хасани не е можел да се движи и е бил без телефон храна, което довело до смъртта му. 

От Гранична полиция отказват да коментират случая, защото няма официална информация от Турция. Не е ясно и кой е изтласкал мигрантите в Турция - граничари или доброволци, които патрулират незаконно. 

Това не е първият случай, в който Border Monitoring Bulgaria съобщава за насилие на границата.

През 2014 г. организацията сигнализира за пребита от полицаи на границата с Турция сирийка и четирите ѝ деца - на 10, 17, 22 и 24 години. 

"Първоначално полицията поседя с нас, приеха ни и ни казаха, че ще ни отведат в бежанския лагер. Дадоха ни вода и се държаха мило. След това обаче ни върнаха край турската граница и започнаха да ни бият. Дори 10-годишният ми син не беше пощаден", разказва пострадалата жена.

Семейството е настанено в турска болница. Майката е със счупен крак, а едно от децата ѝ е с пукнато ребро. 

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    At
    AT&T
    0 -3
    00:04, 11 авг 2016
    Мръсни фатмашки отрепки.
Последни новини