МВР: Фарук Бекташ най-вероятно е в Германия

МВР разполага с данни, че турският гражданин Фарук Бекташ, който уби семейство мотористи край Драгоман, най-вероятно се намира в Германия.

По този повод се очаква да има резултат от издадената вече Европейска заповед за арест на 60-годишния гастарбайтер, който успя да се укрие, след като беше пуснат от съда под домашен арест. 

Това обяви пред журналисти заместник главният секретар на МВР Георги Арабаджиев, предаде БНР. 

"Нямам информация, че турският гражданин Бекташ се намира в Турция. По-голяма е вероятността той да се намира в друга страна, за която ние сме направили съответните постъпки в момента. Не искам да влизам в детайли", каза още той, но в съда вече стана ясно, че Бекташ живее и работи в Германия

Арабаджиев изрази увереност, че в скоро време той ще бъде върнат в България, където ще бъде съден.

Не е ясно обаче как турчинът е напуснал страната. Преди няколко дни от прокуратурата заявиха, че нямат официални данни той да е преминал легално границата. 

Освен това от държавното обвинение отправиха към Турция молба за правна помощ.

Турският посланик у нас Сюлейман Гьокче вече коментира, че той и служителите на дипломатическата мисия нямат нищо общо с изчезването на Бекташ. Той подчерта, че българският съд взима решението за мерките за неотклонение и това е проблем на българските власти. 

Вчера, на фона на продължаващите протести на мотористи и искането за оставка на съдийката Недялка Николова, който пусна Бекташ под домашен арест, нейните колеги защитиха действията й. Те отрекоха излизането й в отпуска да има връзка със случая и подчертаха, че е взела решението спазвайки закона и на база на вътрешното си убеждение, след като защитата показала документи, че чужденецът си е наел жилище под наем в София.

По-рано обаче говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова коментира: 

Не можем да се съгласим, че мярката следваше да бъде домашен арест”, тя трудно се контролирала от органите на реда". 

Дъщерята на загиналото семейство Бойкови пък каза, че на Бекташ е трябвало да бъде поставена проследяваща гривна, но им обяснили, че нямало налични и затова не е направено.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини