Днес е Успение Богородично

Изображение 1 от 5

    Българската православна църква отбелязва Успение Богородично. Празнични литургии ще бъдат отслужени в цялата страна, на много места ще преминат и литийни шествия с иконата на Божията майка. Днешният ден е храмов празник най-голямата църква в Хасково - "Успение Богородично". Там снощи бе раздаден постен курбан - фасул, а тази сутрин в храма ще има тържествена служба. Параклисът в подножието на монемунта на Св. Богородица също приемаше миряни от рано сутринта. Храмов празник имат и два от най-големите манастири у нас - Бачковския и Троянския. Много миряни от вчера се стекоха към светите обители, за да се поклонят пред Дева Мария и да се помолят за здраве.

    Тази сутрин негово Светейшество Българският патриарх Неофит ще оглави празничната литургия в Троянския манастир, където се съхранява и чудотворната икона "Пресвета Богородица - Троеручица". По-късно иконата ще бъде изнесена от храма с литийно шествие. Литийно шествие ще тръгне днес и от Бачковския манастир, където очакват между 10 000 и 15 000 поклонници на днешния празничен ден.

    Денят, в който отбелязваме Успението на пресвета Богородица, е и ден на град Варна. Морската столица ще отбележи празника си с богата програма от концерти, детски спектакли и светлинно шоу.
     

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ел
      Елито
      23 0
      09:54, 15 авг 2016
      Пресвета Богородице дарявай ни със здраве..И усмири този озлобен народ
    Последни новини