Закопчаха Петър Драшков

Петър Драшков е бил задържан снощи на ГКПП-Калотина при влизане в страната. 55-годишният Петър Драшков е обявен за общодържавно издирване и за него има издадена европейска заповед за арест.

Петър Драшков е брат на Иван Драшков, уволненият заместник-директор на Държавна агенция "Национална сигурност". Срещу него има разследване по досъдебно производство за измама в особено големи размери, по което мъжът е привлечен като обвиняем.

По досъдебното производство Петър Драшков, в съучастие с 40-годишна жена от София, която го е снабдила с неистински документи, е придобил с фалшифициран подпис на кмета Бойко Борисов общинска собственост 14 декара парцел в столичния квартал "Стрелбище".

Имотът се оценява на повече от 10 милиона евро. Драшков е в ареста за 72 часа.


Досъдебното производство срещу Драшщов по чл. 211 от НК (измама в особено големи размери) започна през октомври. Прокуратурата образува разследване срещу него за измамата с покупката на 14 декара земя от Столична община с фалшив подпис на кмета Бойко Борисов.

Разследването се води от Софийската районна прокуратура. По разпореждане на градския прокурор Николай Кокинов и след съгласуване със заместник главния прокурор Валери Първанов материалите по скандалната сделка с купуването на 14 декара общински терен в столичния квартал "Стрелбище" и местността "Хиподрума" са изпратени в Софийската районна прокуратура, тъй като констатираните престъпления са от нейната компетентност.

Те се изпращат с указание да образува предварително производство срещу Петър Драшков.

Експертната проверка, назначена от прокуратурата, е показала, че подписът на столичния кмет Бойко Борисов е доказано фалшив. При издаването на нотариален акт за собственост на Петър Иванов Драшков върху терен купен от Столична община са допуснати значителни нарушения. Това обяви министърът на правосъдието Миглена Тачева и допълни, че изводът е въз основа на възложена от нея проверка.

Проверка е извършена и на нотариус Емануил Каракашев, който е изповядал сделката за прехвърляне на терена от Общината на Петър Драшков. Тогава министър Тачева каза, че е разпоредила извършването на дисциплинарно производство на нотариуса Каракашев, при издаването на нотариалния акт той е проявил груба небрежност.

Има груби несъответствия и фактологически разминавания в данните посочени в нотариалния акт. Например, приложената скица се отнася за 5-ти или 6-ти парцел, а в нотариалния акт е отбелязано, че собствеността е върху 4-ти и 5-ти парцел. Противоречие има във всички приложения за собственост. В тази връзка Тачева разпореди и проверка на службата по вписвания в София, където също са допуснати пропуски свързани с нотариалния акт на Петър Драшков.


Actualno.com напомня, че тези факти излязоха преди месец, а малко преди това медиите оповестиха информация и за завидното богатство на сина на Иван Драшков.

25-годишният Иван Драшков-син е инвеститор на жилищния комплекс "Езерото" в столичния квартал "Дружба" и собственик на 160 чисто нови апартамента.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини