"Нигерийските" измами вече и по Skype

Интернет - мошениците, които използват т.нар. "нигерийска" схема за измами, вече са въвели в арсенала си редица нови технологии, от VoIP - приложението Skype, до системата за електронни разплащания Paypal.

Традиционната схема, често наричана "нигерийска" или "афера 419" се свежда до предложение на жертвата да помогне за прехвърлянето на крупна сума пари, принадлежащи на бивши политически лидери или диктатори в някоя африканска държава. За да получи парите, обаче нарочената жертва трябва първо да изпрати значително по-малка сума, под предлог, че тя е необходима за технически нужди. Естествено след изпращането на тази сума, контактът с мошениците се изгубва.

Модернизираната схема вместо електронната поща използва за контакт с потенциални жертви връзка по Skype. При това на тях се предлага да получат парите не по банков път, а чрез Paypal, като в замяна на това е необходимо да изпратят в пъти по-малка сума през Western Union.

Според някои експрерти в сферата на сигурността, в някои случаи т.нар. "нигерийски" мошеници наистина изпращат обещаните пари, като по този начин превръщат жертвата в съучастник в схема за пране на пари.
Източник: hicomm.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини