София почете първия си владетел като столица

София почете първият владетел на свободна България княз Александър І Батенберг в деня на Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

Пред Мавзолея-костница на владетеля, който е бил принуден да абдикира от престола след историческото събитие, се събраха десетки родолюбиви българи.

В празничното честване участие взеха Националната гвардейска част, актрисата Василка Сугарева и формация „Българи”, които изпълниха популярни и обичани маршови песни.

Княз Батенберг е управлява Княжество България в периода 26 юни 1879 г. до 9 септември 1886 година. Той е роден на 5 април 1857 г. във Верона, Италия. Батенберг е втори син на германския принц Александър фон Хесен-Дармщат от морганатичния му брак с полската графиня Юлия фон Хауке.

Получава военно образование. Служи като младши лейтенант в Лейбдрагунски Хесенски полк. На 20-годишна възраст, младият принц Александър фон Батенберг получава разрешение от император Александър II да постъпи в Руската армия.

Участва в Руско-турската война (1877-1878) в състава на Лейбгвардейския Улански полк. Държи се достойно по време на похода на Предния Руски отряд, командван от генерал-лейтенант Йосиф Гурко. Награден е с „Георгиевски кръст“ за храброст.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини