​Бъчварова: Представянето на Бокова в ООН е неубедително

Нямам информация за това, че правителството ще обсъжда смяна на кандидатурата на Ирина Бокова за шеф на ООН с тази на Кристалина Георгиева.

Това заяви днес по Нова телевизия вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Тя подчерта обаче, че към момента представянето на Бокова в надпреварата за поста „не е убедително” и не може „да се разчита на окончателно добро решение”. 

След поредното, последно засега гласуване, Бокова е на пето място.

Дипломати от София и Брюксел информират, че финалното решение дали Кристалина Георгиева ще се присъедини към надпреварата за поста генерален секретар на ООН ще бъде съобщено в близките дни, съобщи вчера „Ройтерс”, на която се позова Нова телевизия. 

Това е решение на премиера и той ще прецени ситуацията. Необходими са и консултации с други страни за такова решение. За момента няма официално предложение в правителството. Ако има такова, то може да бъде подадено до края на работния ден в понеделник, заяви Румяна Бъчварова, цитирана в информацията.

Остра реакция дойде от Москва.
Официалният представител на министерството на външните работи на Русия Мария Захарова заяви, че опитите да се повлияе на суверените решения на страните при издигането на свои кандидати за поста генерален секретар на ООН са неприемливи. От нейното изявление се разбра, че по време на срещата на Г-20 в Ханчжоу, германският канцлер Ангела Меркел се опитала да говори с руските лидери относно възможната руска подкрепа за друг страничен кандидат от България, а не за издигнатия официално.

"Но на госпожа Меркел беше казано ясно и категорично, че издигането на кандидат за поста генерален секретар на ООН от дадена държава е изключително и само суверенно решение на тази страна, а всякакви опити пряко или косвено да се повлияе на подобно решение са неприемливи", каза Захарова.

Саботаж от конкурент в собствената държава - така инициативният комитет, който номинира Ирина Бокова за шеф на ООН, определи слуховете за евентуална смяна на кандидатурата й с тази на Кристалина Георгиева. 

В официалната си Facebook страница Инициативният комитет заявява, че слуховете се отразяват негативно върху гласуването в Съвета за сигурност и че показват липса на последователна държавническа позиция. 

Междувременно началникът на кабинета на председателя на Европейската комисия Жан Клод Юнкер пусна в Twitter коментар, че макар да е голяма загуба за Еврокомисията,Георгиева би била силен генерален секретар на ООН. 

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини