Нов закон ще гарантира качеството на вината и спиртните напитки

Нов закон, който да гарантира качеството на вината и спиртните напитки, е подготвен от Министерски съвет и е пуснат за публично обсъждане до 29 септември. Той трябва да замени сегашният, който беше приет през септември 2012 година, а последните изменения са от миналата година.

Законопроекът предвижда засаждането на нови лозови масиви да бъде ограничавано и контролирано. Идеята, е чрез ограничаване на новите лозя, да се запази качеството на вината, както в България, така и в ЕС като цяло. Контролът ще се осъществява от Изпълнителната агенция по лозата и виното, която може да постанови и изкореняване на незаконните площи. 

В закона са уредени условията и реда за издаване на разрешения за засаждане на нови насаждения и за презасаждане, на територията на страната. Законът дава и точни дефиниции за това кои напитки могат да се наричат ракия, мента, мастика и т.н. Специално внимание е отделено и на видовете оцет.

Законът регламентира и производството на спиртни напитки с географско указание. С приемането на новия Закон за виното и спиртните напитки се цели да има ясен регламент и предотвратяване на измамни практики. Той се състои от 178 члена.

 

Източник: http://www.actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини