България се нуждае от 2,7 млрд. евро за старите съветски реактори

България се нуждае от 2,7 млрд. евро, за да приключи завинаги темата със старите съветски реактори в АЕЦ „Козлодуй“. Това са изводите и изчисленията в представения доклад на Европейската сметна палата (ЕСП).

От централата на независимия външен одитор препоръчват след 2020 г. програмата за закриването на реакторите в България, Словакия и Литва да бъде прекратена. Според ЕСП след тази година може да бъде осигурявано финансиране от ЕС, но само при ясен календар и разчет на необходимите дейности

В днешния доклад се посочва, че в АЕЦ „Козлодуй", както и в словашката „Бохунице“, остава много работа. Това включва най-вече събаряне на сградите, в които се помещават спрените реактори.

Като общ недостатък за трите държави от бившия комунистически блок се посочва управлението на дейностите по обособяването на складове за използваното ядрено гориво. В доклада се твърди, че главното предизвикателство сега е нуждата да се търсят нови технически решения.

Палатата призовава София, Братислава и Вилнюс да възприемат схемата „замърсителят плаща“ и да бъдат в готовност сами да покрият разноските по съхранението на старото гориво. Допълва се, че за България досега се наблюдава недостиг във финансирането от 28 млн. евро.

Брюксел осигуряваше пари за разглобяването и обезвреждането на осем реактора, четири от които в АЕЦ „Козлодуй". ЕС ще отпусне на България 1,14 млрд. евро по темата до 2020 г. 293 млн. от тях вече са залегнали в настоящия бюджет на Брюксел. 

Източник: http://fakti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини