”Ню Йорк таймс”: Надпреварата за поста в ООН стана по-сложна

Надпреварата за поста на генерален секретар на ООН стана по-сложна в сряда, пише в днешното си издание "Ню Йорк таймс".

Български дипломат, за когото от дълго време се носеха слухове, че се стреми към тази позиция, официално се включи в състезанието, уточнява американският всекидневник под заглавие "Българка разтърси надпреварата за водещия пост в ООН". Той добавя:

"Кандидатурата на Кристалина Георгиева, която е заместник-председател на Европейската комисия и бивш вицепрезидент на Световната банка, може да промени дипломатическите сметки между Запада и Русия по въпроса кой да замени Бан Ки-мун като генерален секретар през януари."

В досегашните предварителни гласувания в Съвета за сигурност на ООН бившият португалски премиер и върховен комисар за бежанците Антониу Гутериш се очерта като ясен фаворит, но според дипломати Георгиева е силна конкуренция, пише вестникът.

Русия настоява следващият генерален секретар да е от Източна Европа. Макар че г-жа Георгиева отговаря на това изискване, тя е смятана за близка до Запада, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Западният блок от постоянните представители в Съвета за сигурност - Великобритания, Франция и САЩ - ще трябва да избира между г-жа Георгиева и фаворита, се казва в публикацията.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини