Москва блокира номинацията на Кристалина Георгиева

Русия и още три държави от Съвета за сигурност на ООН са повдигнали въпроси относно номинацията на Кристалина Георгиева за генерален секретар на организацията, което на практика ще блокира излушването й, съобщи АФП. 

Москва е поискала обяснение за кандидатурата на вицепрезидента на ЕК и за това, че тя е "единствената кандидатура на България" за генерален секретар на ООН. Другите държави, които са поискали изясняване наноминацията са Ангола, Уругвай и Малайзия.

Така Георгиева все още не може да бъде изслушана от ООН като кандидат за поста "генерален секретар" и името ѝ не присъства в официалния списък на кандидатите. Евентуалното изслушване на Георгиева пред Съвета за сигурност на световната организация трябваше да е на 5 октомври.

Решението си да замени своя кандидат за поста генерален секретар на ООН българското правителство обяви на 28 септември. Тогава министърът на външните работи Даниел Митов заяви, че Бокова трябва да анализира създалата се ситуацията и да направи оценка на своето участие в това състезание.

Тя обаче обяви намерението си да не се оттегля.

"Благодаря на всички, които ме подкрепят и напълно заангажирана съм да продължа участието си в състезанието за следващ генерален секретар", написа Бокова в Twitter.

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини