В САЩ жертвите от урагана Матю достигнаха 34 души

Броят на жертвите на урагана Матю в САЩ достигна 34 души, повече от половината от които са загинали в Северна Каролина, предадоха Асошиейтед прес и БТА.

Губернаторът на Северна Каролина Пат Маккрой съобщи, че са били открити телата на още четирима удавници, с което загиналите в щата станаха 18.

Близо 4000 души в Северна Каролина бяха евакуирани от домовете им.

Тежко пострадал е град Ламбъртън, където водата стига до покривите на някои къщи, много търговски обекти са наводнени и има блокирани шофьори заради залят участък от междущатска магистрала.

Останалите смъртни случаи, свързани със стихията, са в щатите Джорджия, Флорида и Южна Каролина.

Президентът на САЩ Барак Обама обяви вчера извънредно положение в Южна Каролина заради последиците от урагана, съобщи Белият дом, цитиран от Ройтерс и БТА.

Стихията премина през югоизточния щат през уикенда. По-рано извънредно положение бе въведено и в Северна Каролина.

Мярката ще предостави средства от федералния бюджет на местните власти и на някои неправителствени организации за подпомагане на пострадалите 13 окръга в Южна Каролина.

Площадките за изстрелване на ракети носители и оборудването в космическия център "Кенеди" във Флорида не са претърпели големи поражения, но все пак бурята е нанесла щети, каза директорът на комплекса на НАСА Робърт Кабана.

Няколко сгради са се наводнили и покривите им са разрушили, когато окото на урагана премина на 30-40 км източно от Кейп Канаверал. "Не е толкова зле, колкото можеше да бъде", каза Кабана, но допълни, че щетите са за милиони.

Космодрумът поднови вчера нормалната си дейност.

САЩ преустановиха временно депортациите на нелегални имигранти от Хаити, след като ураганът помете карибския остров миналия месец, отнемайки живота на поне 1000 души и оставяйки 1,4 милиона в спешна нужда от хуманитарна помощ, съобщи Ройтерс.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини